KĨ THUẬT TRỒNG CHÔM CHÔM THÁI – AGRICULTURE
Chat hỗ trợ
Chat ngay
kĩ thuật trồng chôm chôm thái
Cây Ăn Quả

KĨ THUẬT TRỒNG CHÔM CHÔM THÁI

Posted On May 29, 2017 at 2:00 pm by / 1,440 Comments

KĨ THUẬT TRỒNG CHÔM CHÔM THÁI


Giống chôm chôm Thái là giống có trái lớn, trọng lượng 50-70 gram/trái, cơm dày, tróc tốt, hạt dẹt rất nhỏ, năng suất cao, chất lượng tốt, khi chín râu trái có màu xanh, vỏ có màu đỏ, xen chấm vàng rất hấp dẫn người tiêu dùng.


Hiện nay giống chôm chôm Java ít được thị trường ưa chuộng, do chất lượng và mùi vị kém. Chôm chôm nhãn chất lượng khá hơn nhưng cây cho năng suất thấp, trái nhỏ, râu trái khi chín thường héo khô, hình dạng và màu sắc quả ít hấp dẫn người tiêu dùng. Tập đoàn chôm chôm Thái nhập nội vào Việt Nam trồng tại vườn giống công ty Quốc Minh gồm nhiều giống trong đó có vài giống cho năng suất và chất lượng trái rất ngon. Giống được công ty chọn lọc và cung cấp cho thị trường hiện nay là giống có trái lớn, trọng lượng 50-70 gram/trái, cơm dày, tróc tốt, hạt dẹt rất nhỏ, năng suất cao, chất lượng tốt, khi chín râu trái có màu xanh, vỏ có màu đỏ, xen chấm vàng rất hấp dẫn người tiêu dùng. Đặc điểm của giống chôm chôm này là trái không có hiện tượng nứt khi có mưa như các dòng chôm chôm Thái hiện nay.


Kỹ thuật trồng

– Khoảng cách

Đất tốt trồng khoảng cách 10 m x 10 m, đất có độ phì thấp trồng dày hơn 8mx 8 m hay 9m x 9 m.

– Chuẩn bị hố trồng:

Hố trồng đào 50 cm x 50 cm x 50 cm, khi đào hố để riêng đất trên mặt ra một bên. Mỗi hố bón: 10-15 kg phân chuồng đã ủ hoai, 200-300 g Super Lân, trộn đều với đất mặt xung quanh, để nâng cao độ pH và phòng trừ mối, kiến nên trộn thêm với 50 g Basudin 10H và 0,5 kg vôi trộn đều với hỗn hợp đất mặt và phân lấp đầy hố.

– Trồng cây:

Dùng cuốc đào một lỗ nhỏ giữa hố trồng sâu hơn chiều cao túi đựng cây giống khoảng 2-3 cm. Sau đó, dùng tay hoặc cuốc móc một lỗ ở tâm hố, kích thước to hơn bầu cây đôi chút, sau đó dùng các loại thuốc diệt nấm như: Dithane M-45, Mancozeb hay Ridomil,… phun xịt thật kỹ vào hố trồng cây, liều lượng theo chỉ dẫn trên bao thuốc.

Để túi cây trên mặt đất, dùng dao sắc rạch một đường xung quanh túi nilon, cách đáy 2-3 cm, bóc lấy đáy túi ra. Xem xét bộ rễ, cắt bỏ tất cả các phần rễ cái, rễ con ăn ra khỏi bầu đất, sau đó mới đem cây đặt vào hố trồng.

Dùng tay lấp và ém chặc lớp đất xung quanh để cố định gốc cây con không bị gió lay, chú ý đặt cây vào hố trồng sao cho sau khi trồng cổ rể ngang với mặt đất xung quanh, không trồng âm hay lấp phần thân cây. Sau khi trồng làm bồn đường kính 1-1,2 m, để khi tưới nước không chảy ra ngoài.

Trồng xong nhất thiết phải lấy cọc cắm, buộc cành vào cọc tránh gió lay gốc. Sau đó bắt buộc phải dùng tàu dừa che năng từ hướng Đông và hướng Tây, nếu có gió mạnh thì che thêm ở hướng gió thổi đến. Nên dùng tàu dừa để việc lưu thông không khí được dễ dàng, thời gian che khoảng 60 ngày).

Trong thời gian đầu có thể trồng xen thêm các loại cây rau màu khác để tăng thu nhập, đồng thời che phủ đất, giảm cỏ dại. Tuy nhiên, cần chú ý để cây chôm chôm được thông thoáng và hấp thụ được từ 60-70% ánh sáng tự nhiên. Mùa khô có thể dùng lá chuối hay rơm tủ gốc hạn chế thoát nước và giữ ẩm cho cây nhưng không để cỏ rác, lá cây mọc nhiều xung quanh gốc, bởi vì đó là những nguồn phát sinh nấm bệnh rất dễ lây lan qua cây chôm chôm.

Chăm sóc

– Tưới nước:

Tưới nước ngay sau khi trồng, trồng vào đầu hay giữa mùa mưa sẽ đỡ công tưới nước. Nếu trồng trong mùa khô phải tưới nước thường xuyên cho chôm chôm ít nhất 1 tháng đầu. Tuy nhiên, trồng trong điều kiện ngập úng, đất đóng váng, hay tưới quá nhiều nước dễ dẫn đến thoái hóa rễ do đó chúng ta nên xem xét tưới khi nào cần thiết.

– Cắt tỉa cành:

Trong năm đầu, việc cắt tỉa cành nhằm mục đích là tạo cho cây có hình dáng khoẻ mạnh, đầy đặn, cành lá tỏa đều quanh cây. Sau khi trồng nên cắt ngọn ở độ cao 60 cm đến 70 cm. Sau khi ngọn bị cắt sẽ có những cành mọc ra từ gốc và thân cây, nên chọn để lại những cành khỏe mập mọc cách xa nhau vừa phải, khoảng từ 4-5 cành mọc đều quanh thân, cành thấp nhất phải cao hơn mặt đất ít nhất là 70 cm. Khi các cành này mọc dài ra thì cắt ngọn chỉ chừa lại chiều dài khoảng 30-40 cm tính từ chỗ chạc lên.

Việc cắt tỉa này được tiến hành đều đặn trong suốt 18 tháng đầu. Sau đó không cắt tỉa nữa mà để cây mọc tự nhiên và chỉ cắt tỉa những cành vô ích như: cành cong queo, cành mọc chồng chéo nhau, cành sâu bệnh,…

– Bón phân

Chôm chôm có nhu cầu cao đối với N và K. Khi thiếu K cây bị bệnh khô cháy đầu lá. Phân bón cho chôm chôm có thể áp dụng như sau:

Năm thứ 1:

Sau khi trồng cứ 1-1,5 tháng bón phân 1 lần, bón cho mỗi gốc 50-100 g NPK(15:15:15), xịt bổ sung phân bón lá vi lượng như: number one hay Fetrilon-combi theo liều hướng dẫn, mục đích giúp cây có đủ dưỡng chất và chất vi lượng cần thiết khi bộ dễ chưa bén đất.

Phân NPK nên pha loãng với nước dùng bình vòi sen tưới quanh gốc hay rải đều phân một vòng tròn xung quanh gốc và phủ một lớp đất mỏng lên trên. Sau mỗi lần rải hay tưới phân nên cách xa gốc thêm 5-10 cm sẽ tạo điều kiện cho rễ cây vươn xa, cây sẽ phát triển nhanh và hạn chế đổ ngã khi có gió.

Năm thứ 2:

Lượng bón cho một gốc: 100g N+50g K2O (200g urê+80g KCl). Chia làm 2 lần để bón vào đầu và cuối mùa mưa.

Năm thứ 3:

Cây bắt đầu cho quả, lượng bón cho một cây là: 1,5 phân NPK theo tỷ lệ 2:1:2. Chia ra bón 2 lần vào trước ra hoa và sau khi thu hoạch.

Năm thứ 4:

Lượng phân tăng so với năm trước 0,5-1,0 kg/cây. Giữ nguyên tỷ lệ NPK là 2:1:2. Chia thành 4 lần để bón:

+ Lần 1: sau khi thu hoạch quả tiến hành tỉa cành, bón toàn bộ lân, 1/3N và 1/3 K2O.

+ Lần 2: trước khi nở hoa: bón 1/3N.

+ Lần 3: khi quả có đường kính 1-2cm. Bón 1/3 N và 1/3 K2O.

+ Lần 4: trước khi thu hoạch 1 tháng: Bón 1/3 kali.

– Những năm sau để đảm bảo cây cho quả ổn định, lượng phân bón được tăng dần lên:2-3 kg NPK cho một cây trong 1 năm và 10-30 kg phân chuồng.

Với năng suất 7,3 tấn/ha quả, chôm chôm lấy đi từ đất : 1,5kg N, 2kg P2O5 ; 11,7kg K2O; 5,9kg Ca; 2,7kg Mg trên 1ha. Vì vậy, cần thiết bón phân hàng năm cho chôm chôm để đảm bảo giữ năng suất quả ổn định trong nhiều năm.

– Chăm sóc để cây ra hoa

Sau thu hoạch đợt trước tỉa bỏ hoàn toàn các phát hoa đã cho trái, cắt bỏ cành khô, chồi vượt, bón phân hóa học, phân hữu cơ để cây nhanh phục hồi. Khi đợt đọt thứ 2 già hoàn toàn, tiến hành xiết nước làm bông, xiết nước cho đến khi lá hơi héo, quan sát trên các mầm đỉnh co lại như đầu que diêm, bắt đầu tưới nhữ nước, lượng nước bằng 2/3 lượng nước thông thường, chờ khoảng 4-6 ngày sau để theo dõi mầm đỉnh.

Nếu mầm đỉnh xòe ra theo đường đi thẳng, cánh lá ngắn thì khi tưới sẽ ra hoa.

Nếu thấy mầm đỉnh xòe to phát triển tốt thì khi tưới sẽ ra lá non. Gặp trường hợp này ta ngưng không tưới nữa theo dõi 7-10 ngày thấy hoa lộ rõ ta tiếp tục tưới. Nếu ra lá non ta ngưng tưới, sau 10-15 ngày lá non sẽ rụng lúc này ta tưới lại cây sẽ ra hoa.

Sau khi hoa đã rõ phải tưới nước thường xuyên, liên tục và đều đặn đảm bảo cung cấp đủ nước cho cây. Có thể dùng thêm các vật liệu tủ như rơm rạ để giảm ẩm độ trên mặt bồn và tăng cường giữ ẩm cho cây.

Ngoài bón phân qua đường gốc cần phun thêm Basfoliar hoặc canxi-nitrat nhằm bổ sung đạm, canxi và một số vi lượng như Mg2+ , Zn2+ ,Bo…, phun 2-3 lần, mỗi lần cách nhau 15 ngày để chống nứt trái do thiếu Canxi và vi lượng. Chôm chôm có đặc điểm vỏ mỏng, tỷ lệ ăn được lớn do đó dễ bị nứt trái trong giai đoạn tạo cơm, vì vậy phun canxi và vi lượng là hết sức cần thiết.

Sâu bệnh hại

– Bệnh đốm mốc

Nguyên nhân do nấm Meliola commixta

Dùng các loại thuốc gốc đồng hay phun bột lưu huỳnh ở nồng độ 20g/bình 8 lít.

– Bệnh đốm bồ hóng

Bệnh gây hại chủ yếu ở mặt dưới lá. Đốm bệnh hình hơi tròn với viền không đều, kích thước 1-3 cm, đen. Bề mặt đốm bệnh hơi sần sùi do nấm bồ hóng phát triển trên đó. Có thể có nhiều đốm trên lá nhưng các đốm này thường rời nhau. Cạo lớp bồ hóng đi, bên dưới thấy mô lá bị thâm đen.

Phòng trị:

Dùng thuốc gốc đồng hay bột lưu huỳnh ở nồng độ 20g/bình 8 lít.

– Bệnh khô cháy hoa:

Nguyên nhân: do nấm Oidium sp

Bệnh gây hại chủ yếu ở mặt dưới lá. Đốm bệnh hình hơi tròn với viền không đều, kích thước 1-3 cm, đen (màu càng sậm khi đốm càng to). Bề mặt đốm bệnh hơi sần sùi do nấm bồ hóng phát triển trên đó. Có thể có nhiều đốm trên lá nhưng các đốm này thường rời nhau. Cạo lớp bồ hóng đi, bên dưới thấy mô lá bị thâm đen.

Phòng trị: Bằng các loại thuốc gốc đồng hoặc Benomyl 50WP nồng độ 10-20 g/bình 8 lít.

– Rệp sáp

Ấu trùng có cơ thể rất nhỏ khoảng 1 mm, màu hồng, có chân và có thể di chuyển. Khi trưởng thành rệp sáp không di động, bên ngoài cơ thể có lớp sáp trắng bao bọc. Rệp sáp gây hại làm trái phát triển kém, râu trái ngắn ảnh hưởng đến giá trị thương phẩm của trái. Ngoài ra, còn tiết ra chất mật đường tạo điều kiện cho nấm bồ hóng phát triển làm ảnh hưởng đến vẻ đẹp của trái.

Phòng trị: Thu hái những trái bị hại nặng đem tiêu hủy, dùng các loại thuốc để phun trừ như Supracide, Lannate, Pyrinex, Fenbis, Vidithoate…

– Bệnh phấn trắng: Oidium sp, Nguyên nhân do nấm Phyllostista hoặc Pestalotia sp.

Gây hại trên hoa, trái nơi bệnh có đốm phấn màu trắng xám, đen. Bệnh tấn công trên trái non và cả trái đã lớn bị một lớp phấn trắng bao phủ sau đó chóp gai trái bị đổi màu đen, lan dần làm cả trái bị khô đen. Trái bị bệnh kém phát triển cơm nhỏ hoặc lép.

Phòng trị: Phun thuốc sớm để bảo vệ bông và trái non bằng bột lưu huỳnh (0,2%) hoặc Kumulus, Anvil, Tilt theo nồng độ khuyến cáo.

– Sâu đục trái

Thường gây hại vào giai đoạn trái trưởng thành và chín, ấu trùng sau khi nở đục vào ăn phần thịt hoặc vỏ hạt tạo thành những đường hầm ngoằn ngoèo, đôi khi nó có thể đục cả vào hạt.

Phòng trị: Thu hoạch trái sớm khi trái vừa chín, tránh để trái chín quá lâu trên cây. Bao trái bằng bao nylong có đục lỗ. Có thể phun thuốc Decis, Cymbush, Ambush khi trái chín 15 ngày để phòng trừ hiệu quả loại sâu này.

Tư vấn kĩ thuật: 0933.067.033

1,440 thoughts on “KĨ THUẬT TRỒNG CHÔM CHÔM THÁI

 1. My spouse and I stumbled over here by a different web page and thought I might as well
  check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking over your web page repeatedly.

 2. Yesterday, while I was at work, my sister stole my
  iPad and tested to see if it can survive a thirty
  foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 3. Goliath 100 restores from both abnormal lung and abdominal cramping emesis abdominal in return asthma to concussive interpretation that, postinjury pathophysiology, and limited of treatment. cialis effects buy tadalafil online

 4. Hi are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  create my own. Do you need any html coding expertise to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 5. I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 6. It is actually a great and helpful piece of information. I am happy that you
  simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 7. Hi there, I do believe your site might be having web browser
  compatibility problems. Whenever I take a look at your blog
  in Safari, it looks fine however, when opening in IE,
  it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, great website!

 8. I just could not go away your website before suggesting that I actually loved
  the standard info a person supply in your guests? Is gonna be again incessantly
  in order to check up on new posts

 9. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?

  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 10. Polymorphic epitope,РІ Called thyroid cialis buy online uk my letterboxd shuts I havenРІt shunted a urology reversible in yon a week and thats because I tease been charming aspirin take contributes and contain been associated a raffle but you forced to what I specified accept been receiving. essay helper online Dopqld etbxsr

 11. Thanks , I have just been searching for info about this
  subject for a while and yours is the greatest I
  have found out till now. But, what concerning the bottom line?
  Are you sure about the supply?

 12. Hey there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  points or suggestions? Many thanks

 13. Pingback: buy viagra now
 14. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just too fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the
  way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep
  it sensible. I can’t wait to read much more from you.

  This is really a tremendous web site.

 15. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult
  time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S My
  apologies for getting off-topic but I had to ask!

 16. Hi there I am so excited I found your blog page, I really found you by accident, while I was browsing on Aol for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute
  but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

 17. Pingback: generic viagra
 18. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using
  this web site, since I experienced to reload the
  website lots of times previous to I could get it to
  load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out
  for a lot more of your respective exciting content.

  Ensure that you update this again very soon.

 19. These are actually enormous ideas in regarding blogging. You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 20. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 21. Hello, i believe that i saw you visited my site thus i came to return the desire?.I’m attempting to in finding things to improve my website!I suppose its ok
  to use a few of your concepts!!

 22. Hey there! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to
  fix this problem. If you have any recommendations, please share.

  Cheers!

 23. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side effect ,
  people could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 24. you’re in reality a just right webmaster. The website loading speed is amazing.
  It sort of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are
  masterwork. you’ve done a excellent task on this topic!

 25. Excellent items from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re simply too fantastic.

  I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and
  the way by which you assert it. You make it entertaining and you still care for to stay it smart.
  I can’t wait to learn much more from you. That is actually a terrific website.

 26. viagra insurance coverage blue cross
  buy viagra cheap viaonlinebuy.us buy viagra without prescription
  do men get more pleasure when taking viagra

 27. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that make the biggest changes. Many thanks for sharing!

 28. naturally like your website however you have to
  take a look at the spelling on quite a few of your posts.

  Many of them are rife with spelling issues and
  I in finding it very bothersome to tell the reality then again I’ll certainly come back again.

 29. Heya i am for the first time here. I came across this board and I to find It
  truly useful & it helped me out much. I hope to offer one thing again and help others like you helped me.

 30. Hey! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this.

  I will forward this post to him. Fairly certain he
  will have a good read. Thank you for sharing!

 31. Greate post. Keep writing such kind of info on your blog.

  Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve done a great job. I will definitely digg it and personally suggest
  to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 32. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 33. Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been blogging for?
  you make blogging glance easy. The total look of your website is wonderful, let alone the content!

 34. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 35. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the
  same topics? Thanks!

 36. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be a great author.

  I will be sure to bookmark your blog and will eventually
  come back down the road. I want to encourage continue your great work,
  have a nice afternoon!

 37. Pingback: cialis dosage
 38. when taking viagra besides giving the erection does it also brung the desire
  housekeeper help son viagra
  what is viagra for women

 39. First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out.
  I truly do take pleasure in writing but it just
  seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Many thanks!

 40. can i take another viagra 4 hours after i take the first one?
  what happens if woman takes viagra
  what is viagra for females

 41. I just couldn’t depart your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide on your visitors? Is gonna be again regularly to inspect new posts

 42. Terrific work! That is the type of info that should be shared across the web.
  Shame on the seek engines for not positioning this publish higher!
  Come on over and talk over with my web site . Thanks =)

 43. I blog quite often and I really appreciate your content.

  The article has really peaked my interest. I will take a note of your website and keep checking for new
  details about once per week. I opted in for your Feed as well.

 44. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally,
  if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much
  more useful than ever before.

 45. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and say I really enjoy reading through your posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thank you so much!

 46. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much.

  I was seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 47. Every weekend i used to go to see this site, for the reason that i want enjoyment, for the reason that this this web site conations in fact good
  funny material too.

 48. Greetings! I’ve been reading your website for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx!
  Just wanted to tell you keep up the excellent work!

 49. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger
  if you aren’t already 😉 Cheers!

 50. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 51. I’m really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but
  looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this problem?

 52. can i get viagra over the counter quora
  generic viagra viaonlinebuy.us viagra pills
  what are the different doses of viagra

 53. Pingback: buy viagra
 54. where can you pick up viagra pills
  viagra generic viaonlinebuy.us generic viagra
  what countries can you buy viagra over the counter

 55. what does viagra do to a healthy person
  how can i get viagra without a prescription
  how long do most men stay erect with viagra

 56. It is not my first time to go to see this web page, i am visiting
  this site dailly and obtain nice facts from here
  everyday.

  my webpage ::

 57. I’m extremely inspired with your writing talents and also with the layout for your weblog. Is this a paid subject or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 58. Pingback: viagra dosage
 59. Hello, I believe your blog may be having browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent blog!

 60. Pingback: viagra canada
 61. Pingback: rx trust pharm
 62. Pingback: Cialis 20 mg cost
 63. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

  Here is my web site; gta 5 money cheat

 64. It’s very straightforward to find out any topic on web as compared to books, as I found this paragraph at this web page.

 65. Pingback: rxtrustpharm
 66. I am curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any recommendations?

 67. Pingback: canadian viagra
 68. Pingback: order viagra
 69. is it dangerous to take 150 mg of viagra
  what class of drug is viagra
  how can i get some viagra without a prescription in the u. s.

 70. Hi, There’s no doubt that your blog could be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great site!

 71. Nice post. I used to be checking constantly this blog and I’m inspired!

  Very helpful info specially the ultimate part 🙂 I take care of such info a lot.
  I was seeking this particular info for a long
  time. Thank you and good luck. http://grassfed.us/

 72. Thank you for the good writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 73. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is
  excellent, as well as the content!

 74. You’ve made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along
  with your views on this site.

 75. Hey there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 76. What’s up to every body, it’s my first visit of this weblog;
  this blog consists of remarkable and truly excellent stuff in support
  of readers.

 77. Pingback: order actos 15mg
 78. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your blog.

  It looks like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know
  if this is happening to them as well? This could be a
  issue with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Cheers

 79. Hurtful everything can arise with accept existent cialis online crop of the internet, the core is necrotizing with discontinuation of the background have demonstrated acutely in in making the urine gram contaminate online. http://cheapessayw.com/ Fybqrt pkryry

 80. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of area
  . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this information So i am satisfied to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot definitely will make certain to do not
  overlook this site and give it a look on a continuing basis.

 81. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment
  is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Appreciate
  it!

 82. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will
  ensure that I bookmark your blog and will come back from now on. I
  want to encourage one to continue your great writing, have a nice evening!

 83. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 84. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work
  and reporting! Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to my
  personal blogroll.

 85. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the
  same nearly very often inside case you shield this hike.

 86. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my
  Facebook group. Chat soon!

 87. this girl might be why viagra was invented
  watermelon juice viagra
  how do i get a viagra prescription filled in windsor ca

 88. Pingback: order arava 20mg
 89. It’s truly very complex in this busy life to listen news on TV,
  thus I just use world wide web for that purpose, and get the most recent news.

 90. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really good posts and I feel I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write
  some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Cheers!

 91. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  good. I do not know who you are but certainly you are going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 92. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when browsing from my
  iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this
  issue. If you have any recommendations, please share.
  Cheers!

 93. What i don’t realize is in fact how you’re now not
  really much more neatly-favored than you may be now. You are so
  intelligent. You already know thus considerably when it comes
  to this subject, produced me individually believe it from numerous numerous
  angles. Its like men and women aren’t interested until it’s something to do with Woman gaga!

  Your personal stuffs outstanding. Always maintain it up!

 94. how much does the military pay for viagra each year
  viagra a ciallis at the same time
  what happens if you combine cialis and viagra

 95. brandi love viagra erotic stories
  how to buy viagra over the counter
  what happens if you use viagra at a young age?

 96. viagra government funding 2016what to expect when your man takes viagra
  tadalafilgeneric cialis canada pharmacy https://popularedstore.com/ free viagra samplescanadian pharcharmy online viagra
  how can i get viagra without seeing a doctorviagra for women online

 97. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues?

  A couple of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

  My blog; pubg hack

 98. how much does the government spend on viagra girls with both viagra and a penis
  canadian viagra without a doctor prescription buy viagra online canada pharmacy https://goeedl.com/ sildenafil side effects cheap viagra online canada pharmacy
  probar viagra gratis what will happen if missed flomax is replaced with viagra

 99. Pingback: cialis from mexico
 100. Hi, I do believe your site could possibly be having internet browser compatibility problems.
  When I look at your website in Safari, it looks fine however,
  when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to
  give you a quick heads up! Apart from that, fantastic blog!

  my website: apex free coins

 101. reasons why viagra won’t work viagra online no prescription
  online pharmacy viagra sildenafil citrate generic viagra 100mg https://ingogf.com/ cialis viagra online
  what is the minimum amount of viagra that will work naion and viagra

 102. what happens if you give a girl viagra viagra natural
  cialis over the counter at walmart pfizer generic viagra https://edzssl.com/ canada pharmacy viagra generic viagra pills
  generic viagra for sale hims brand viagra?

 103. Pingback: cardizem 30 mg uk
 104. Pingback: cialis dosage
 105. 20mg viagra why viagra lowers the blood pressure
  natural viagra sildenafil 20 mg vs viagra https://lmeed.com/ cialis side effects
  how effective is viagra at curring erectile disfunction what does a viagra tablet look like

 106. how much will teva viagra cost in the usa what happens if a girl took viagra
  sildenafil coupons https://edjass.com/ tadalafil generic at walgreens cheap cialis
  average cost of viagra what alternatives to viagra

 107. viagra similar what’s cheaper generic viagra or generic cialis
  free viagra samples canadian pharcharmy online viagra https://edzxc.com/ viagra online canada pharmacy
  how do you get your vet to prescribe viagra for your dog viagra fucking

 108. Pingback: celebrex pills
 109. Pingback: cipro 500mg tablet
 110. Pingback: free slots online
 111. [url=http://ishem.ru/?Signaly_neblagopoluchiya:Prichiny_golovnyh_bolei]indian generics buy viagra
  [/url]
  [url=http://pronn.com/?goto=http://tilitesto-nn.ru]can you buy real viagra in tj
  [/url]
  [url=http://novinvest-nn.ru/2018/06/16/voksholl-nachala-realizacii-astra-so-raskladnoj-tverdoj-kryshej/]buy viagra per pill
  [/url]
  [url=http://topclub47.ru/blogs/r/pomogaet-zhit-dalshe.html]viagra single packs where to buy
  [/url]
  [url=http://sam-comp.ru/date/2018/06/page/45/]i want to buy viagra online in india
  [/url]

 112. Pingback: online slots
 113. Well expressed genuinely! ! writing an essay steps [url=https://theessayswriters.com/]define thesis[/url] writing a dissertation

 114. Pingback: slot games online
 115. That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 116. Pingback: buy sale viagra
 117. viagra generic over the counter what can i expect when i take viagra is sildenafil citrate the same as viagra [url=https://popularedstore.com/]otc alternatives to viagra[/url] first tome viagra dose how to buy viagra pills

 118. [url=http://bulgarianpropertyagent.com/bulgaria-real-estate-lovech/]female viagra buy online
  [/url]
  [url=http://auto-obzor.in/tmg-sports-650-concept-debyutuvav-v-essene/index.html]buy viagra without a doctor prescription
  [/url]
  [url=http://tusim.in/Glava%207/Index7.htm]can i buy viagra in canada over the counter
  [/url]
  [url=http://giddubai.ru/travels/%D1%80%D1%8B%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5/]viagra chicago buy
  [/url]
  [url=http://searchengineoptimizationtips.be/wordpress-seo-themes]buy generic viagra
  [/url]

 119. Wonderful content. Appreciate it! narrative writing essays [url=https://paperwritingservicestops.com/]custom writing[/url] writing my dissertation

 120. [url=http://smadesign.ru/blog/deti.html]how to buy viagra online usa
  [/url]
  [url=http://pagoda-upakovka.ru/?semalt.com/5]buy viagra online without a persctiption
  [/url]
  [url=http://ipnet-sity.ru/setevoe-oborudovanie/kommutator-3com-switch-4500g-24-port.html]viagra buy texas
  [/url]
  [url=http://alink.info/?cckat=1]buy viagra professional uk
  [/url]
  [url=http://katalogweb.ru/ipoteka-i-nuzhno-i-boyazno.html]trusted sites to buy viagra online
  [/url]

 121. [url=https://edpillscanada24.com/#]ed treatment review[/url] – ed causes and cures
  [url=https://zithromax10.com/#]zithromax online no prescription[/url] – purchase zithromax online
  [url=https://propeciafavdr.com/#]where to get propecia[/url] – cheapest propecia for sale

 122. [url=http://clomid10.com/#]clomid cost[/url] – where to buy clomid
  [url=http://amoxil1000.com/#]amoxicillin no prescription[/url] – how to get amoxicillin
  [url=https://lasixtop.com/#]lasix dosage[/url] – furosemida

 123. Pingback: affordable i