KỸ THUẬT TRỒNG BƯỞI DA XANH – AGRICULTURE
ky-thuat-trong-buoi-da-xanh-300x300
Cây Ăn Quả

KỸ THUẬT TRỒNG BƯỞI DA XANH

Posted On March 8, 2017 at 9:54 am by / 2,127 Comments

KỸ THUẬT TRỒNG BƯỞI DA XANH


Hiện nay, bưởi da xanh là loại đặc sản rất được ưa chuộng bởi chất lượng độc đáo: vị thanh, không hạt, nước vừa phải, múi màu hồng, dễ lột,… chúng tôi xin giới thiệu đến bà con kỹ thuật trồng giống bưởi này.

1. Giống trồng
Nên chọn một loại giống duy nhất là bưởi da xanh, không trồng xen với các loại cây có múi khác để tránh thụ phấn chéo. Nên trồng bưởi chiết, vì rễ ăn ngang tránh gặp tấng đất phèn; mau ra trái, bảo đảm chất lượng giống hệt cây mẹ. Cây bưởi chiết có tuổi thọ khá cao.

2. Thời vụ trồng
Bưởi Da xanh trồng được quanh năm nhưng nên trồng vào đầu mùa mưa để tiết kiệm công tưới, thời điểm thích hợp nhất vào tháng 5–6 dương lịch hàng năm. Cũng có thể trồng vào cuối mùa mưa nếu có đủ điều kiện tưới trong mùa nắng.

3. Mật độ trồng
Khoảng cách trồng trung bình có thể là 4-5m x 5-6m (tương đương mật độ trồng khoảng 35-50 cây/1000m2).

4. Chuẩn bị mô trồng và cách trồng
Đất làm mô thường là đất mặt ruộng hoặc đất bãi bồi ven sông phơi khô. Mặt mô nên cao 40-60cm, đường kính 80-100cm. Đắp mô trước khi trồng 2-4 tuần, trộn đều đất đắp mô với 10 kg phân hữu cơ hoai với 200g vôi. Khi trồng, đào lỗ ở giữa mô và bón vào đáy lỗ 200g phân DAP (18%N-46%P205), phủ lên trên một lớp đất mỏng. Dùng dao cắt đáy bầu và đặt cây xuống giữa lỗ làm thế nào để mặt bầu cây nhô cao khoảng 3cm so với mặt mô, sau đó lấp đất xung quanh bầu cây ém nhẹ, kéo bao nylon từ từ lên và lấp đất lại ngang mặt bầu, tưới nước. Khi đặt cây phải xoay mắt ghép hướng về chiều gió để tránh cây bị tách chồi. Sau khi trồng cần cắm cọc giữ chặt cây con. Đối với cây chiết nên đặt cây nằm nghiêng một góc khoảng 45o để cây dễ phát triển cành và tán về sau.

5. Tưới nước
Bưởi cần tưới nước đầy đủ nhất là giai đoạn cây con và ra hoa đậu trái. Mùa nắng nên thường xuyên tưới nước cho bưởi. Vào mùa mưa, cần tiêu nước vào các tháng mưa nhiều, tránh ngập úng kéo dài cây có thể chết.

6. Tỉa cành
Hàng năm, sau khi thu hoạch cần phải loại bỏ những cành đã mang trái (thường rất ngắn khoảng 10- 15cm), cành sâu bệnh, cành ốm yếu, cành nằm bên trong tán không có khả năng mang trái, các cành đang chéo nhau, đồng thời cũng cần loại bỏ các cành vượt trong thời kỳ đang mang trái nhầm han chế việc cạnh tranh dinh dưỡng và sâu bệnh cho cây. Chú ý: trong quá trình cắt cần phải khử trùng dụng cụ cắt.

7. Tạo tán
Từ vị trí mắt ghép trở lên khoảng 50- 80cm thì bấm bỏ ngọn. Chọn 3 mầm khỏe, thẳng mọc từ thân chính và phát triển theo 3 hướng tương đối đồng đều là cành cấp 1, dùng cọc tre cấm xuống đất để giữ cành cấp 1 tạo với thân chính 1 góc 35 – 40°. Từ cành cấp 1 sẽ mọc ra cành cấp 2 và chỉ giữ lại 2- 3 cành cấp 2. Cành cấp 2 phải để cách thân chính 15- 30cm và cành này cách cành kia 20- 25cm, cùng với cành cấp 1 tạo thành một gốc 30- 35°. Từ cành cấp 2 sẽ hình thành những cành cấp 3, cành này không hạn chế về số lượng và chiều dài, nhưng cần loại bỏ những các cành mọc quá dày hoặc quá yếu. Sau 2 năm cây sẽ có bộ tán cân đối.
Quét vôi quanh gốc cây định kỳ 1-2 tháng/lần, đoạn sát mặt đất cao 80-100 cm, lớp vôi bám vào vỏ cây ngăn không cho sâu đục thân trưởng thành, do một loại xén tóc đến đẻ trứng vào lớp vỏ của gốc cây. Buổi tối 19-21 giờ thắp bóng điện sáng ở giữa vườn, xén tóc có tính hướng quang sẽ bay đến, dùng vợt bắt đem giết hạn chế trứng đẻ.

8. Bón phân
Trên cơ sở phân tích chất đất mà có chế độ bón phân thích hợp. Sử dụng phân hữu cơ kết hợp vô cơ, bón gốc kết hợp bón lá theo từng giai đoạn phát triển của cây bưởi.
Phân hữu cơ: Xu hướng canh tác tiên tiến hiện nay là sử dụng càng nhiều phân hữu cơ càng tốt khi sản xuất trái cây theo hướng sạch. Liều lượng 15-30 kg/năm/cây trưởng thành rất tốt cho bưởi, giúp tăng tuổi thọ rất rõ cho cây. Cách ủ phân hữu cơ đơn giản: Không nên bón xác bã hữu cơ tươi vào đất mà nên ủ cho hoai mục trước khi bón. Các nguyên liệu hữu cơ được gom lại, có thể trộn với vôi để xử lý một số mầm bệnh trong đống ủ. Để gia tăng tiến trình nầy, trên thị trường đã có các loại phân phân hủy, có thể trộn thêm Lân và phân Đạm làm thức ăn cho vi sinh vật. Có thể ủ với Nấm đối kháng sau 6-8 tuần. Sử dụng phân này bón cho bưởi rất tốt.
– Phân vô cơ: thường sử dụng là DAP rải xa gốc hoặc NPK phun lên lá.
Đạm (N) giúp cây bưởi phát triển nhanh, đâm chồi, thiếu đạm cây bưởi còi cọc, ốm yếu, đạm phù hợp cây bưởi trong giai đoạn tăng trưởng.
Lân (P) kích thích nẩy chồi, đẻ nhánh, thúc đẩy bưởi ra hoa, đậu trái; lân còn giúp cây bưởi chống bị nhiễm bệnh.
Kali (K) giúp cây bưởi cứng cáp, trái không bị rụng non.

9. Kỹ thuật bón phân
Tùy theo giai đoạn sinh trưởng và phát triển của bưởi, việc bón phân có thể được chia ra các thời kỳ như sau :
– Thời kỳ cây 1-3 năm tuổi: Phân bón được chia làm nhiều đợt để bón cho bưởi. Nếu đã có bón lót phân lân hoặc DAP thì dùng phân Urea với liều lượng 10-20g hòa tan trong 10 lít nước để tưới cho một gốc bưởi (1-2 tháng/lần). Khi  cây trên 1 năm tuổi, bón trực tiếp phân vào gốc.
– Thời kỳ cây bưởi đã cho trái ổn định: Có thể chia làm 5 lần bón như sau :
+ Sau thu hoạch:  bón 25% đạm + 25% lân + 10-30 kg hữu cơ/gốc/năm.
+ Bốn tuần trước khi cây ra hoa: bón 25% đạm + 50% lân + 25% kali.
+ Sau khi đậu quả: bón 25% đạm + 25% lân + 25% kali.
+ Giai đoạn quả phát triển: bón 25% đạm + 25% kali.
+ Một tháng trước thu hoạch: bón 25% kali.
Nên bón bổ sung từ 0,5-1kg phân Ca(NO3)2/cây/năm vào các giai đoạn sau thu họach, trước khi trổ hoa và sau đậu trái. Có thể phun phân bón lá tối đa không quá 3 lần/vụ trái, mỗi lần cách nhau ít nhất 30 ngày. Không phun phân bón lá vào mùa mưa vì làm cây dễ nhiễm nấm bệnh như Loét, Mốc hồng, Đốm rong.

10. Phòng trừ sâu bệnh
Để phòng trừ các loại sâu, côn trùng chích hút, bệnh,….nên thường xuyên thay đổi các loại thuốc bảo vệ thực vật. Chú ý sâu vẽ bùa làm suy cây, hư ngọn, nên phòng trừ bằng cách xịt confidor và chất bám dính (có thể kết hợp NPK 16.16.8).

11. Kích thích ra hoa, đậu trái
Bưởi da xanh ra hoa, trái quanh năm; do đó để có nhiều sản phẩm đưa ra thị trường vào thời điểm giá cả có lợi cho người sản xuất, nên kích thích ra hoa, đậu trái từ 7 đến 8 tháng trước ngày thu hoạch, nhưng nếu lưu trái nhiều quá sẽ làm suy cây.

12. Bao trái
Quả bưởi cũng cần phải bao sớm. Khi quả bưởi to bằng quả trứng vịt (đường kính 2,2-2,5cm) dùng túi nilon có đường kính 20-40cm, dài 30-60cm, thủng hai đầu để bao quả có trọng lượng khi chín 0,7-4kg.
Dùng túi nylon bao chùm trái từ phần cuống theo hướng thẳng xuống, dùng dây buộc giữ túi vừa chặt. Túi nylon cắt bỏ hoàn toàn phần đáy vừa giữ được sự thông thoáng, vừa ngăn các loại côn trùng, sâu và ruồi đục trái tấn công.
Khi quả được bao bằng túi nilon màu trắng trong, chất diệp lục ở vỏ quả vẫn hấp thu được ánh sáng và quang hợp bình thường như những quả để tự nhiên, do vậy màu sắc của quả không thay đổi từ khi nhỏ tới chín, đảm bảo màu sắc hấp dẫn tự nhiên.
Đa số các loại côn trùng trưởng thành là bướm (ngài) đều bay theo phương ngang thẳng, khi đậu vào quả được bao bởi giấy nilon để tiến hành đẻ trứng gặp bề mặt giấy nilon trơn, nhẵn nên bướm và trứng không bám được, do vậy hầu hết các loại sâu như: Bọ xít, xén tóc, bọ cánh cứng, ruồi đục quả, bọ rầy… được loại trừ khả năng gây hại.
Quả trong túi nilon phát triển bình thường ít bị sâu, bệnh phá hại có màu sắc đẹp, hấp dẫn, năng suất, chất lượng quả được cải thiện rõ rệt.

13. Thu hoạch
Nên thu hoạch khi bưởi vừa chín tới, da căng láng, cắt luôn cả cuốn trái. Không hái trái khi chưa chín tới hoặc hái quá trễ, chất lượng không tốt.

Nguồn: Sưu tầm.

2,127 thoughts on “KỸ THUẬT TRỒNG BƯỞI DA XANH

 1. I?m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that?s both equally educative and amusing,
  and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which not enough men and women are speaking intelligently about.

  I am very happy I found this in my hunt for something regarding this. https://woori88.com

 2. My programmer is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year
  and am nervous about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 3. I simply want to tell you that I am newbie to weblog and honestly savored this web page. Most likely I’m going to bookmark your website . You absolutely have superb articles and reviews. Many thanks for sharing with us your webpage.

 4. Oh my benefits! an outstanding post man. Thank you Nevertheless I am experiencing issue with ur rss. Don?t understand why Not able to register for it. Is there anyone getting identical rss issue? Anybody who knows kindly react. Thnkx

 5. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 6. If you’re these days gifted products, it comes down without drugs, and also you also interest that this are jealous of of most these kind of remaining outdoorsman near you who may predicament utilizing this crisis. caravan leisure store

 7. You look so young!
  You are a great parent. You can tell just by looking at how thoughtful your kids are (A two-for-one compliment)
  I hope you are proud of yourself, because I am!
  Our family/school/community/church is better because you are part of it.
  You’re a gift to everyone you meet.
  You are stunning.
  You make a bigger impact than you realize.
  You just made 오피
  day.
  I know that you will always have my back, because that is the kind of person you are.

 8. There are some fascinating moments in this post yet I don?t recognize if I see every one of them center to heart. There is some credibility yet I will take hold opinion until I check out it better. Good write-up, many thanks and we desire extra! Added to FeedBurner also

 9. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 10. I?m pleased, I need to state. Actually seldom do I encounter a blog that?s both informative and enjoyable, as well as let me inform you, you have actually struck the nail on the head. Your suggestion is outstanding; the concern is something that not nearly enough people are speaking wisely around. I am really pleased that I came across this in my search for something associating with this.

 11. This web site is actually a walk-through for every one of the information you wanted regarding this and didn?t know who to ask. Glance here, as well as you?ll certainly discover it.

 12. Nice message. I discover something more tough on various blogs daily. It will always be promoting to review material from various other authors as well as exercise a little something from their store. I?d like to utilize some with the web content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a web link on your internet blog site. Thanks for sharing.

 13. Can I simply claim what an alleviation to locate someone that actually knows what theyre talking about on the net. You definitely know how to bring an issue to light and make it crucial. Even more people require to read this and recognize this side of the tale. I angle think youre not a lot more preferred since you certainly have the present.

 14. РІ Absence were stopped and idiopathic, consistent downfall this journo being cross one’s heart and hope to die the 347th inflate to prepare them during a more hour of health authorities. casinos online online casinos usa

 15. The following time I check out a blog site, I hope that it doesn’t dissatisfy me as much as this set. I suggest, I understand it was my choice to review, however I actually assumed youd have something intriguing to state. All I hear is a bunch of grumbling concerning something that you could take care of if you werent too active trying to find interest.

 16. I needed to thank you for this very good read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you book marked to look at new stuff you post…

 17. Wrist and varicella of the mechanically ventilated; patient stature and living with as far as something both the cooperative network and the online cialis known; survival to relieve the specific of all patients to get all and to increase with a helpful of aspiration from another immune; and, independently, of in requital for pituitary the pleural sclerosis of resilience considerations who are not needed to complex b conveniences is. real online casino online slots real money

 18. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 19. I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 20. After looking into a number of the blog posts on your blog, I seriously like your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and tell me what you think.

 21. My family always say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting know-how everyday by reading such nice posts.

 22. May I simply say what a comfort to discover somebody that truly understands what they are talking about on the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More people should check this out and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular given that you certainly possess the gift.

 23. The following time I check out a blog site, I hope that it does not disappoint me as much as this. I mean, I recognize it was my option to read, but I in fact assumed youd have something intriguing to say. All I listen to is a bunch of grumbling concerning something that you might repair if you werent also busy trying to find interest.

 24. Hey there! I just would like to give you a big thumbs up for your excellent info you have here on this post. I am returning to your website for more soon.

 25. I blog often and I really thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

 26. Hello there! I simply want to give you a big thumbs up for the excellent information you have here on this post. I am returning to your web site for more soon.

 27. You made some decent points there. I viewed the internet for the problem and also discovered most people will support with your web site.

 28. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 29. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 30. An impressive share, I just offered this onto a coworker that was doing a little analysis on this. And he as a matter of fact got me breakfast since I located it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! Yet yeah Thnkx for investing the moment to review this, I feel strongly concerning it and also like learning more on this topic. Ideally, as you end up being knowledge, would you mind updating your blog site with more information? It is highly helpful for me. Large thumb up for this post!

 31. This internet site is really a walk-through for every one of the info you wanted concerning this and didn?t know that to ask. Peek here, and also you?ll certainly uncover it.

 32. fantastic put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 33. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours these days. I really appreciate individuals like you! Take care!!

 34. May I simply say what a relief to uncover an individual who actually knows what they’re discussing over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people should read this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular since you definitely have the gift.

 35. Right here is the right web site for everyone who would like to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for ages. Excellent stuff, just wonderful!

 36. Everything is very open with a very clear description of the challenges. It was definitely informative. Your website is useful. Many thanks for sharing!

 37. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am encountering issues with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 38. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your website.

 39. Wonderful blog post. I learn something more challenging on different blog sites daily. It will certainly constantly be stimulating to review material from various other writers and also exercise a little something from their shop. I?d like to make use of some with the material on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a link on your web blog. Many thanks for sharing.

 40. Hello! I simply would like to give you a huge thumbs up for your great information you have got right here on this post. I will be returning to your site for more soon.

 41. After research study a few of the blog posts on your web site now, as well as I genuinely like your means of blogging. I bookmarked it to my book marking site listing and will be inspecting back quickly. Pls look into my internet site as well and let me understand what you think.

 42. I was really pleased to discover this web-site. I wanted to many thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and also I have you bookmarked to look into new stuff you article.

 43. Nice post. I find out something more difficult on various blogs everyday. It will certainly always be promoting to review content from other writers and exercise a something from their shop. I?d prefer to use some with the content on my blog site whether you don?t mind. Natually I?ll give you a web link on your web blog site. Thanks for sharing.

 44. The Working Catalogue Portrayal Of which requires coarse cervical to a few that develops patients and RD, wood and international health, and then reaches an vital differential of profitРІitРІs first hold up at 21 it. tadalafil 5 mg Fvvcwk dolden

 45. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Cheers

 46. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.