CÂY ỚT – AGRICULTURE
Chat hỗ trợ
Chat ngay
Cây Rau Màu

CÂY ỚT

Posted On January 10, 2017 at 2:18 am by / 833 Comments

Mô hình cây ớt

1-Tên gọi và danh pháp khoa học

Tên gọi khác: (Các vị thuốc) Lạt tiêu, Lạt tử, Ngưu giác tiêu, Hải tiêu…

Tên tiếng Anh: Chili, chilli, chili pepper, chilli peper, capsicum.

Tên khoa họcCapsicum ssp.

2-Phân loại khoa học (Scientific classification)

Bộ (ordo)

Cà (Solanales)

Họ (familia)

Cà (Solanaceae)

Phân họ (subfamilia)

Cà (Solanoideae)

Tông (tribus)

Ớt (Capsiceae)

Chi (genus)

Ớt (Capsicum L.)

Loài (species)

Khoảng 20-27 loài

3-Nguồn gốc và phân bố

Chi Ớt (Capsicum) là một chi thực vật có hoa thuộc họ Cà (Solanaceae).

Ớt đã là một phần trong ẩm thực của loài người ít nhất là 7500 năm trước Công nguyên và có lẽ sớm hơn. Có những bằng chứng khảo cổ ở các khu vực ở tây nam Ecuador cho thấy ớt đã được thuần hóa hơn 6000 năm về trước, và là một trong những loại cây trồng đầu tiên ở Châu Mỹ.

Người ta cho rằng ớt đã được thuần hóa ít nhất năm lần bởi những cư dân tiền sử ở các khu vực khác nhau của Nam và Bắc Mỹ, từ Peru ở phía nam đến Mexico ở phía bắc và một số vùng của các bang Colorado và New Mexico (bởi Các dân tộc Pueblo Cổ đại).

Christopher Columbus đã là một trong những người Châu Âu đầu tiên thấy ớt (ở Caribe), và gọi chúng là “pepper” (tiêu) vì chúng có vị cay tương tự như hạt tiêu (không phải bề ngoài giống nhau). 

Ớt đã được trồng khắp nơi trên thế giới sau thời Columbus. Diego Álvarez Chanca, một thầy thuốc trong chuyến đi thứ hai của Columbu đến West Indies năm 1493, đã mang những hạt ớt đầu tiên về Tây Ban Nha, và đã lần đầu viết về các tác dụng dược lý của chúng vào năm 1494.

Từ Mexico, vào thời đó đang là thuộc địa của Tây Ban Nha, cũng là một nước kiểm soát thương mại với Châu Á, ớt đã nhanh chóng được chuyển qua Philippines và sau đó là Trung QuốcTriều TiênNhật Bản với sự trợ giúp của các thủy thủ Châu Âu. Gia vị mới này đã nhanh chóng được sử dụng trong chế biến thức ăn của các quốc gia này.

Một con đường khác mà ớt di chuyển là do người Bồ Đào Nha lấy từ Tây Ban Nha, sau đó đưa qua Ấn Độ, như được miêu tả bởi Lizzie Collingham trong cuốn sách của bà Curry. Bằng chứng là ớt được sử dụng rất nhiều trong chế biến thức ăn ở vùng Goan của Ấn Độ, Goan vốn là một thuộc địa của Bồ Đào Nha. Collingham cũng miêu tả chuyến hành trình của ớt từ Ấn Độ, qua Trung Á và Thổ Nhĩ Kỳ, đến Hungary, nơi nó trở thành một gia vị quốc gia dưới dạng ‘paprika’.

Trong thời hiện đại, ớt được trồng khắp thế giới và trở thành một loại cây làm gia vịraulàm thuốc và dùng trong nhiều mục đích khác.

Ấn Độ là nước sản xuất, tiêu dùng và xuất khẩu ớt lớn nhất thế giới. Trong đó thành phố Guntur ở bang Andhra Pradesh sản xuất 30% sản phẩm của ớt tại Ấn Độ, và bang Andhra Pradesh đóng góp đến 75% các sản phẩm xuất khẩu ớt. 

Hiện nay, Ấn Độ là nước sản xuất ớt lớn nhất thế giới với khoảng 1 triệu tấn mỗi năm, nơi chỉ riêng Chợ Guntur (lớn nhất châu Á) có 1 triệu bao ớt (100 lb mỗi bao).

Tên chung của ớt (capsicum) có nguồn gốc từ tiếng Hy Lạp ‘κάπτω’ (kapto), có nghĩa là “cắn” hay “nuốt”. Do có vị cay nồng giống như vị của hạt tiêu (Piper nigrum) nên có nhiều nơi đặt tên ớt kèm theo từ ‘pepper’ (tiêu) như ‘chili peppers’ (ớt tiêu), ‘bell pepper’ (ớt chuông)…

Loài ớt: Chi ớt có khoảng 28 loài với nhiều hình dạng quả, màu sắc và vị cay khác nhau. Trong đó có 23 loài ớt hoang dại và 5 loài ớt được thuần hóa để trồng trọt. Các loài ớt hoang dại vẫn còn tồn tại ở Nam Mỹ.

Mối quan hệ phát sinh loài giữa các loài ớt đã được nghiên cứu từ gốc độ địa sinh vật,  hình thái học, thành phần hóa học và dữ liệu di truyền đã cho biết trong chi ớt có khoảng 3.000 giống mọc hoang dại và được trồng khác nhau.

Các loài ớt trồng trên thế giới: Hiện nay trên thế giới đang trồng hàng trăm giống ớt thuần tù 5 loài quan trọng là:

1-Capsicum annuum, trong đó bao gồm nhiều loại phổ biến như ớt chuông, ớt sáp , ớt cayenne, ớt jalapeños và ớt chiltepin.

2-Capsicum frutescens, trong đó bao gồm ớt Malagueta, ớt tabasco, ớt Thái, ớt Piri Piri và ớt Malawi Kambuzi.

3-Capsicum chinense , trong đó bao gồm ớt cay nhất như ớt rồng,  ớt habanero, ớt Datil và ớt Scotch nắp ca-pô.

4-Capsicum pubescens, trong đó bao gồm ớt Nam Mỹ rocoto peppers.

5Capsicum baccatum, trong đó bao gồm ớt Nam Mỹ aji peppers.

Bên cạnh các giống ớt thuần, với kỹ thuật lai tạo cổ điển và hiện đại, đã có hàng ngàn giống ớt lai và giống ớt ưu thế lai F1 được sản xuất trên thế giới.

Trên thị trường thế giới Ớt thường được chia thành ba nhóm: ớt chuông, ớt ngọt và ớt cay. 

4-Mô tả

+Đặc điểm chung

ThânLà một cây nhỏ có thể sống vài năm, thân dưới hóa gỗ. Cây cao 0,5-2 m, có nhiều cành, nhẵn.

Rể: Rể cọc với nhiều rể phụ mọc thành chùm, ăn sâu 0,5-1 m tùy theo đất.

Lá mọc so le, hình thuôn dài, đầu nhọn.

HoaHoa mọc đơn độc ở kẽ lá.

QuảQuả mọc rủ xuống đất, chỉ riêng ở cây ớt chỉ thiên thì quả lại quay lên trời.

Hạt: Hạt dẹp, vỏ hạt cứng khi chín và khô.

Cây có thể mọc hoang hoặc trồng.

+Các giống ớt trồng ở Việt Nam

Trên thị trường có rất nhiều giống ớt, mỗi giống thích hợp với vùng sinh thái và mùa vụ khác  nhau. Ở khu vực ĐBSCL thường trồng phổ biến các loại ớt sau :

1-Nhóm ớt chỉ thiên (Trái hướng lên trời)

Nhóm ớt này trái thường nhỏ, được dùng phổ biến trong bữa ăn hàng ngày của mỗi gia đình, trồng nhiều trong mùa mưa, vì trái nằm khơi trên mặt lá, khô ráo và thông thoáng nên ít bị sâu bệnh hại tấn công, nhất là bệnh thối trái trong mùa mưa.

– Ớt cay (F1) TN16 của công ty Trang Nông:

Trái chín đỏ tươi, rất cay, trái dài 6-7 cm, đường kính 0,5 – 0,6cm, trọng lượng trái trung bình 2-3g/trái, cây cao 70 – 75cm, đậu trái nhiều, kháng bệnh thúi trái, sinh trưởng mạnh. Hiện nay có nhiều giống ớt chỉ thiên lai F1 được trồng thay cho ớt hiểm và ớt địa phương.

– Ớt hiểm lai F1:

Trái chín màu đỏ tươi, cay thơm, trái thẳng dài 2-3cm, Loại ớt này cho năng suất cao 2 -3 kg trái/ cây, chống chịu khá với bệnh thán thư.

– Ớt hiểm địa phương:

Trái rất cay, chiều dài trái 2-3 cm, cây sinh trưởng khỏe, kháng bệnh thán thư rất tốt, trồng thuận lợi nhất trong mùa mưa, năng suất không cao, nông dân tự để giống dễ dàng.

Ớt chỉ thiên

2- Nhóm ớt chỉ địa (trái hướng xuống đất)

Đa số giống ớt này trái thường to, cay ít đến trung bình, được dùng nhiều trong các quán ăn, được xắt lát mỏng ăn tươi, làm tương ớt dạng bằm nhỏ hay xay. Trái ớt chỉ địa thường hướng xuống đất, nằm dưới bộ lá rậm rạp, thường dễ bị sâu bệnh tấn công. Đặc biệt trong mùa mưa, đuôi trái thường bị đọng nước nên thiệt hại do bệnh thối trái (thán thư cao), mưa nhiều, nước trong đất thừa, cây ớt hút nhiều nước, trái dễ bị nứt.

– Ớt cay Chilli (F1):

Trái suông dài 12-15cm, đường kính 1,2 -1,4 cm, thịt dầy, trái chín màu đỏ tươi, nặng trung bình 15 – 16 g/trái thì đạt tiêu chuẩn, ít bị thối trái, cây cao 75 – 85cm.

– Ớt cay F1 Hot Chilli (giống Hàn Quốc) :

Trái to, dài 13 – 15cm, nặng 18 – 20g/trái, thịt dầy, cây phát triển mạnh, ít bị bệnh héo rũ, cháy lá , thán thư, trái suông, chín tập trung.

– Ớt cay lai F1:

Trái to dài, chín tập trung, sinh trưởng mạnh, ít bị bệnh xoăn đọt do siêu vi khuẩn.

– Ớt sừng trâu địa phương:

Trái hơi cong ở đầu, dài 10 – 15cm, cho năng suất thấp, dễ bị bệnh thán thư, xoăn đọt do siêu vi khuẩn.

Ớt hiểm địa phương (trái chỉ địa):

Trái hướng xuống, thẳng, thon dài 3-4cm, chót đuôi trái nhọn, cay nhiều.

Ớ chỉ địa

Ngoài ra ở vùng Đà Lạt, Sapa có khí hậu ôn đới có rất nhiều giống ớt ngọt được trồng để bán cho các miền xuôi có khí hậu nóng không trồng được các giống ớt này.

Ớt Đà Lạt

Bên cạnh các giống ớ trồng để làm gia vị, làm rau, cây ớt còn được trồng làm cây cảnh với nhiều giống khác nhau.

Ớt cảnh

5-Thành phần hóa học và giá trị dinh dưỡng

5-1-Thành phần hóa học

Thành phần hóa học quan trọng nhất trong quả ớt là chất cay Capsaicin được dùng làm gia vị và làm thuốc.

+Đặc điểm của chất Capsaicin

Công thức phân tử: C18 H27 NO3

-Công thức khai triển:

Công thức khai triển của Capsaicin

-Mô hình phân tử:

Mô hình phân tử của Capsaicin

-Tên quốc tế IUPAC8-Methyl- N -vanillyl- trans -6-nonenamide.

Khối lượng phân tử: 305,41 g mol -1

Dạng kết tinh: Bột tinh thể màu trắng.

Mùi: Rất dễ bay hơi và hăng

Một số nghiên cứu cho thấy, những loại ớt vỏ xanh, trái nhỏ có hàm lượng capsaicin nhiều hơn. Ngoài ra, trong quả ớt còn chứa nhiều loại vitamin như vitamin C, B1, B2, acid citric, acid malic, beta caroten…

+Lịch sử phát hiện các chất cay trong quả ớt:

-Vào năm 1816, Christian Friedrich Bucholz (1770-1818) đã phân lạp đầu tiên tinh thể chất cay trong quả ớt (mặt dù không ở dạng tinh khiết). Ông gọi nó là chất “capsicin”, do được trích ly từ cây thuộc  chi ớt Capsicum.

-Vào năm 1876, John Clough Thresh (1850 -1932) đã phân lập được chất cay của cây ớt ở dạng gần như tinh khiết. Ông đặt tên là chất “capsaicin”. 

-Vào năm 1898, Karl Micko là người đầu tiên phân lập được chất “capsaicin” tinh khiết.

-Vào năm 1919, EK Nelson đã tìm ra công thức phân tử và làm sáng tỏ một phần cấu trúc của chất “capsaicin”.

-Vào năm 1930, E. Spath và S. F. Darling đã tổng hợp thành công hợp chất “capsaicin”.

-Vào năm năm 1961, hai nhà hóa học Nhật Bản là S. Kosuge và Y. Inagaki đã phân lập được chất “capsaicin” cùng các chất chuyển hóa trung gian tương tự như “capsaicin” từ quả ớt. Từ đó các chất này được gọi là nhóm “capsaicinoid”.

-Hiện nay nhóm chất “capsaicinoid” trong quả ớt cay được biết bao gồm các chất gây cay cụ thể như sau:

Capsaicinoid

Ký hiệu

Tỷ lệ %

C

69%

DHC

22%

NDHC

7%

HDHC

1%

HC

1%

PAVA

<1%

Ngoài sáu chất cay ‘capsaicinoid’ tự nhiên có trong quả ớt nêu trên, một chất cay được tổng hợp thuộc thuộc nhóm capsaicinoid là chất Vanillylamide axit n-nonanoic  (VNA), cũng được nghiên cứu sử dụng như chất cay nhân tạo thay cho vị cay của ớt!.

Capsaicin và các capsaicinoid khác của quả ớt được cho là được tổng hợp từ vách ngăn trong các bào quan của quả ớt. Bên ngoài vỏ hạt ớt rất cay nhưng bên trong vỏ hạt của quả ớ không có chất cay!

Xét về tính độc, rỏ ràng Capsaicin và các capsaicinoid khác của quả ớt có tính độc cao. Vào năm 1873 nhà dược học người Đức Rudolf Buchheim  (1820-1879) và vào năm 1878 bác sĩ người Hungary Hőgyes Endre nói rằng “capsicol” (một phần tinh khiết capsaicin) gây ra cảm giác nóng rát khi tiếp xúc với màng nhầy và tăng tiết acid dạ dày. Ở nồng độ cao, capsaicin cũng sẽ gây ra một hiệu ứng đốt cháy trên khu vực nhạy cảm khác của da.

Tuy nhiên do độ cay cực mạnh của Capsaicin và các capsaicinoid khác của quả ớt nên ít có ai ăn được số lượng nhiều ớt để có thể bị ngộ độc.

Trong thực tế ớt là cây gia vị toàn cầu, các giống ớt cay quả nhỏ thích nghi vùng nhiệt đới và các giống ớt ít cay (ớt ngọt, ớt rau) chiếm ưu thế ở các vùng ôn đới.

Việc ăn được ớt là do sở thích ăn uống, văn hóa ẩm thực, không ai khuyến khích và cũng không ai cấm đoán việc ăn ớt.

Việc trồng ớt cay là lợi thế của các nước đang phát triển ở vùng nhiệt đới và tác dụng do sự kích thích tiêu hóa và chất dinh dưỡng của quả ớt có lợi hơn là do ngộ độc vì ớt. Vì không phải ai cũng ăn được ớt, nhất là trẻ em và phụ nữ.

Tuy nhiên trong Đông y có lời khuyên là những người có tính nóng nhiệt nên kiêng cử ăn ớt và trong Tây y khuyên những người có bệnh viêm loét đường ruột không nên ăn ớt.

5-2-Giá trị dinh dưỡng

Ớt đỏ hay ớt cay chứa một lượng lớn vitamin C và một lượng nhỏ carotene (tiền vitamin A). Ớt vàng và đặc biệt là màu xanh lá cây (trong đó có trái cây về cơ bản chưa chín) có chứa một lượng thấp hơn đáng kể của cả hai chất này. Ngoài ra, ớt là một nguồn tốt của hầu hết các vitamin nhóm B , và vitamin B 6 nói riêng. Quả ớt chứa rất cao các chất kali ,magiê và sắt. Vitamin C rất cao của ớt cũng có thể làm tăng đáng kể sự hấp thu chất sắt tự do (non-heme) từ các thành phần khác trong một bữa ăn, chẳng hạn như đậu và ngũ cốc.

Theo phân tích của Bộ Nông nghiệp Hoa Kỳ (USDA), trong 100 g quả ớt đỏ (ớt cay) chín tươi chứa các thành phần như sau:

Giá trị dinh dưỡng trên 100 g ớt đỏ chín tươi

166 kJ (40 kcal)

8,8 g

 Đường

5,3 g

1,5 g

0,4 g

1,9 g

88 g

Vitamin A equiv.

48 mg (6%)

534 mg (5%)

0,51 mg (39%)

144 mg (173%)

1 mg (8%)

23 mg (6%)

322 mg (7%)

0.01g – 6 g

Ghi chú: Tỷ lệ % theo nhu cầu hàng ngày của người lớn.

6-Công dụng

6-1-Lá ớt được dùng làm rau

Lá của tất cả các loài ớt có thể ăn được. Mặc dù gần như tất cả các loài cây khác thuộc họ cà thường có chất độc trong lá, đối với là cây ớt thì không có chất độc.

Lá ớt non mềm, có mùi thơm nồng và vị cay nhẹ được nhiều nước Châu Á, Châu Mỹ và Châu Phi dùng làm rau. Lá ớt non có thể luộc, xào hoặc nấu canh.

Ở Việt Nam lá ớt được dùng để nấu canh rau phổ biến ở Nam Bộ.

Ở Philippines lá ớt dùng làm rau nấu canh, nhất là canh gà gọi là ‘tinola’.

Ở Nhật Bản lá ớt được nấu chín như một loại canh rau xanh.

Ở Hàn Quốc lá ớt được muối chua và sử dụng như kim chi.

6-2-Quả ớt ngọt (thực ra là quả ớt ít cay) làm các loại rau ăn quả vùng ôn đới

Rất nhiều giống ớt thuần và lai tạo có có quả hình đa dạng, kích thước to được dùng làm rau ăn quả như các loại cà. Thường được dùng trong các món xào, chiên, nấu vừa có vị cay nhẹ vừa có nhiều chất dinh dưỡng.

Ở Việt Nam có nhiều giống ớt quả to dùng làm rau được trồng ở Đà Lạt, Sapa…Sản phẩm ớt ngọt Đà Lạt nổi tiếng được bán ở khắp các tỉnh và thành phố trong nước và xuất khẩu.

6-3-Quả ớt cay chín được dùng làm gia vị

+Dùng tươi

Quả ớt cay chín tươi hay quả già (chưa kịp chín) là loại rau gia vị tươi được dùng trực tiếp trong các bữa ăn ở các nước nhiệt đới.

Ở Việt Nam các quả ớt chín tươi không thể thiếu trong các bữa cơm gia đình. Ớt tươi được ăn trực tiếp hoặc xắt nhỏ để ăn sống hay làm gia vị trong các món nước chấm như nước mắm tỏi ớt, nước tương, mắm sống… và được làm gia vị tạo vị cay trong các món nấu như canh chua, cá kho, thịt kho, mắm chưng, cà ri…Người Miền Trung ăn nhiều ớt cay nhất so với cả nước.

Ở các nước Đông Nam Á ớt được dùng tươi là chủ yếu.

Ở Ấn Độ ớt dược dùng phổ biến trong món cà ri và các món ăn khô. Một số tiểu bang như Rajasthan, toàn bộ các món ăn đều sử dụng các loại gia vị và ớt.

+Ớt khô

Ớt được chế biến theo cách đơn giản nhất là phơi hoặc sấy khô, có thể để nguyên hoặc xay thành bột ớt để dự trữ. Bột ớt là dạng phổ biến nhất để vận chuyển đi xa và bày bán ở các sạp gia vị.

Ớt khô được dùng phổ biến ở các vùng không có trồng được ớt, phải mua từ nơi khác. Ớt khô có thể được dùng làm gia vị trực tiếp hoặc xay thành bột ớt để dùng riêng hoặc làm nguyên liệu để chế biến các loại gia vị khác như bột cà ri, sa tế tương ớt…

+Ớt ngâm dấm, ngâm nước muối, ủ chua

Ở những gia dình trồng nhiều ớt, ăn không hết, ớt được dự trữ bằng cách:

-Ngâm ớt tươi trong dấm để ăn dần.

-Ngâm ớt tươi trong nước muối để ăn dần.

-Ớ có thể được ngâm với nước đường để lên men ủ chua như cà pháo.

Tuy nhiên qua các cách sơ chế này độ cay của ớt bị giảm đáng kể.

+Các thực phẩm gia vị được chế biến từ ớt

Tương ớt: Được chế biến từ quả ớt chín bỏ hạt, xay nhuyển, lên men và dự trữ.

Sa tế tương ớt: Được chế biến từ quả ớt chín cả hạt, xay nhuyển, sấy trong dầu béo để dự trữ.

Tương ớt và sa tế tương ớt là sản phẩm được bán trên thị trường phổ biến ở các nước Đông Nam Á, Việt Nam, Trung Quốc, Đài Loan, Hàn Quốc và Nhật Bản.

Dầu ớt: là sản phẩn phổ biến ở Trung Quốc (Kung Pao Chicken), Nhật Bản (rāyu), Hàn Quốc và Thái Lan (Sriracha).

Dầu ớt là một dung dịch đặc sệt có màu đỏ gồm ớt xay cùng các hương liệu khác cũng được xay nhuyễn như lô hội khô, gừng , lá cây hoa ổitỏi tây và bột nghệ. Dầu ớt thường được dùng để ăn với món hủ tiếu (jjamppong) ở Trung Quốc, Hàn Quốc và Nhật Bản.

Nướt sốt ớt: Là sản phẩm thực phẩm gia vị thịnh hành ở Châu Âu và Châu Mỹ.

Ở Thái Lan có món nước sốt Thái (Nam phrik) truyền thống chế biến từ ớt tươi hoặc khô băm nhỏ trong nước mắm và nước chanh.

Ở Ý có nước sốt Puttanesca thành phần gồm bột ớt khô và nước sốt cà chua để ăn với mì ống.

Ở Việt Nam có món nước mắm tỏi ớt là một dạng nước chấm rất phổ biến ở Nam Bộ để chấm nhiều món ăn khác nhau như rau, quả, gỏi, bánh xèo, bánh cống, bánh ướt…

6-4-Các sản phẩm công nghiệp được điều chế từ capsaicin

+Bình xịt hơi cay capsaicin

Được cơ quan an ninh của Mỹ và nhiều nước Châu Âu xử dụng như một công cụ để trấn áp lực lượng biểu tình, bạo động của quần chúng gọi là OC spray (từ Oleoresin Capsicum“).

Nguyên lý cấu tạo loại bình xịt này giống như bình chữa lửa, nhưng chất khí gas bên trong là capsaisin (chất cay của ớt) được chế biến ở dạng phun.

Sở dĩ capsaicin được dùng vì chất này gây chảy nước mắt, tạo mù tạm thời và ít có khả năng gây chết người.

Ở Anh đã dùng chất dẫn xuất của capsaisin là desmethyldihydrocapsaicin trong một phiên bản của bình xịt hơi cay được gọi là PAVA.

Ở Nga một bản sao nhân tạo của bình xịt hơi cay, pelargonic axit morpholide , đã được phát triển và được sử dụng rộng rãi.

Bình xịt capsaicin cũng được dùng để tự vệ khi bị thú hoang đe dọa đối với các vườn thú và những nhà thám hiểm và nghiên cứu động vật hoang dã  nơi rừng sâu.

Hiện nay capsaicin được dùng phổ biến trên thế giới như công cụ đắc lực để chống biểu tình và bạo động và nguyên liệu của nó là các giống ớt có độ cay cực cao.

Đây là tín hiệu vui cho những nước trồng ớt cay ở vùng nhiệt đới, vì ớt không chỉ dùng làm gia vị mà còn dùng làm vũ khí chống biểu tình!

Do đó đầu ra của ớt cay đang rộng cửa cho các nước nhiệt đới!

(Xempepper spray).

6-6- Các bộ phận củ cây ớt được dùng làm thuốc

+Theo Đông y: Ớt có vị cay, nóng. Tác dụng khoan trung, tán hàn, kiện tỳ, tiêu thực, chỉ thống (giảm đau), kháng nham (chữa ung thư…).

Các bộ phận của cây ớt như quả, rễ và lá đã được dùng làm thuốc từ nhiều đời nay. Nhân dân thường dùng để chữa đau bụng do lạnh, tiêu hóa kém, đau khớp, dùng ngoài chữa rắn rết cắn…

Ớt ngâm rượu xức ngoài da trị nhức mỏi, sưng trặc gân. Ớt bột trị được chứng say sóng. Ớt bột trộn với quế và đường trị bệnh mê sảng. Các bệnh đau bụng, đau răng, nhức đầu, sưng cổ họng, tê thấp, thần kinh cũng được điều trị bằng ớt. Lá ớt giã nhỏ đắp vào vết thương bị rắn cắn hay các vết lở ngứa ngoài da. Rễ ớt, nhất là ớt hiểm, sắc uống để trị bệnh sốt rét.

Ngoài dùng làm thuốc, nhân dân ta còn thường dùng lá ớt nấu canh ăn.

+Theo Tây y:

Tây y đã và đang tập trung nghiên cứu nhiều về capsaicin và các chất capsaicinoid khác từ quả ớt cay và đã có nhiều ứng dụng thực tiển trong y học.

+Giá trị dược liệu:

Theo các nghiên cứu ở con người và động vật, các ăn uống của capsaicin có thể làm tăng sản xuất nhiệt của cơ thể trong một thời gian ngắn. Do tác dụng trên các carbohydrate sau bữa ăn, ớt cayenne cũng có thể được sử dụng để điều chỉnh lượng đường trong máu

Capsaicin cũng là thành phần chính trong các loại thuốc thử nghiệm Adlea, đó là trong giai đoạn 2 thử nghiệm như một thuốc giảm đau tác dụng kéo dài để điều trị đau sau phẫu thuật. Hơn nữa, nó làm giảm đau do viêm khớp dạng thấp cũng như đau khớp hoặc cơ từ bệnh đau cơ xơ hoặc các nguyên nhân khác.

Một điều lý thú là Capsaicin có tác dụng kích thích não bộ sản xuất ra chất Endorphin, một chất Morphin nội sinh, có đặc tính như những thuốc giảm đau, đặc biệt có ích cho những bệnh nhân bị viêm khớp mạn tính và các bệnh ung thư. Ngoài ra, ớt còn giúp ngăn ngừa bệnh tim do chứa một số hoạt chất giúp máu lưu thông tốt, tránh được tình trạng đông vón tiểu cầu dễ gây tai biến tim mạch. Ớt còn có tác dụng ngăn ngừa tình trạng huyết áp tăng cao.

Khả năng chống bệnh ung thư: Các Hiệp hội nghiên cứu ung thư ở Mỹ báo cáo nghiên cứu cho thấy capsaicin có thể gây chết tế bào bệnh ung thư tuyến tiền liệt và tế bào bệnh ung thư phổi bằng cách làm cho chúng phải trải qua quá trình chết tế bào theo chương trình (PCD) hay quá trình apoptosis. Capsaicin có thể kích hoạt quá trình apoptosis trong nhân tế bào ung thư phổi là rất tốt.

Các nghiên cứu ở Nhật Bản và Trung Quốc cho thấy capsaicin tự nhiên trực tiếp ức chế sự tăng trưởng của các tế bào bạch cầu.

+Các sản phẩm thương mại

Thuốc xịt mũi (Sinol-M) với tên thương mại Qutenza được sản xuất ở Mỹ, có hoạt chất là capsaicin là loại thuốc trị dị ứng mũi hữu hiệu đang được phổ biến ở Mỹ và Châu Âu. Trong năm 2009, một thử nghiệm lâm sàng mang tính bước ngoặt thực hiện tại Viện Dị ứng và hen suyễn (Mỹ). Đối với kết luận rằng Sinol-M xịt mũi có hiệu quả trong điều trị viêm mũi dị ứng. Điều này làm cho Sinol-M là loại thuốc xịt mũi đầu tiên có nguồn gốc tự nhiên, đã được chứng minh lâm sàng thuốc xịt mũi dị ứng.

Michael A. Kaliner, của Viện Hen suyễn và dị ứng ở Wheaton, Maryland cho biết thuốc xịt mũi Sinol-M capsaicin còn có tác dụng làm giảm các cơn đau đầu (đau nửa đầu, viêm xoang, cụm, căng thẳng và tiền kinh nguyệt). Đây là  thuốc xịt mũi OTC đầu tiên để giảm đau đầu.

Kem capsaicin được sử dụng để điều trị bệnh vẩy nến như là một cách hiệu quả để giảm ngứa và viêm nhiễm. 

Cao vá da (tên thương mại Qutenza), để giảm đau ngoại vi của bệnh lý thần kinh như đau dây thần kinh do zona. Nó có thể được sử dụng ở nồng độ từ 0,025% và 0,25%. Nó có thể được sử dụng như một loại kem làm giảm tạm thời của sự đau nhẹ và đau của cơ bắp và khớp liên quan với viêm khớp, đau lưng đơn giản và bong gân.

+Cảnh báo về độc tính của capsaicin và các dẫn xuất của chúng

Capsaicin và các dẫn xuất của chúng ‘capsaicinoid’ là các chất kích thích cao nên trong môi trường tiếp xúc với ớt cao như công nhân sơ chế, thủ kho, người tiếp xúc trực tiếp với ớt đòi hỏi phải có kính bảo hộ thích hợp, mặt nạ phòng độc, và thủ tục xử lý vật liệu thích hợp. 

Capsaicin có tác hại khi tiếp xúc da (chất kích thích, gây mẫn cảm), ảnh hưởng mắt (chất kích thích), tiêu hóa, đường hô hấp và (chất kích thích phổi, phổi gây mẫn cảm).Ớt tiếp xúc với mắt gây chảy nước mắt, đau, viêm kết mạc và bệnh blepharospasm

Capsaicin gây ra bệnh hen suyễn có thể được điều trị bằng khí dung thuốc giãn phế quản hay uống thuốc kháng histamin hoặc corticosteroid

Các LD 50 của Capsaicin trên chuột là 47,2 mg/kg (thuộc nhóm chất cực độc).

+Các rủi ro đối với sức khỏe khi dùng ớt

Ăn nhiều ớt có liên quan đến ung thư dạ dày.

Bột ớt đôi khi bị pha trộn với Sudan I, II, III, IV, para-Red, và các chất nhuộm gây ung thư khác.

Aflatoxin và các hợp chất N-nitroso, các chất gây ung thư có trong bột ớt.

Ăn thường xuyên các sản phẩm từ ớt có thế gây ra gastroesophageal reflux (GER).

Ớt có thể làm tăng số lượng đi tiêu hàng ngày và thấp hơn ngưỡng đau cho những người bị irritable bowel syndrome.

Ớt không bao giờ nên được nuốt toàn bộ; có những trường hợp không nhai kỹ ớt đã gây tắc nghẽn ruột và thủng.

Mức tiêu thụ của ớt đỏ sau khi anal fissure phẫu thuật nên bị cấm để tránh những triệu chứng sau phẫu thuật.

+Một số biện pháp khắc phục do tiếp xúc với ớt hay capsaicin

Việc điều trị chủ yếu là loại bỏ từ tiếp xúc. Quần áo bị ô nhiễm cần được loại bỏ và được đặt trong túi kín để ngăn chặn tiếp xúc thứ cấp.

Ở da, Capsaicin cũng có thể được rửa sạch bằng xà phòngdầu gội đầu, hoặc các chất tẩy rửa.

Ở mắt, nước lọc là không hiệu quả trong việc loại bỏ capsaicin, cũng như chất tẩy trắngsodium metabisulfite và bôi thuốc kháng acid bị đình chỉ.

Rửa mắt tốt nhất là dùng các chất dầu như dầu phọng, dầu mè, dầu thực vật khác và polyethylene glycol là cách hiệu quả nhất sau đó rửa lại bằng nước sạch.

Chất Gel từ cây lô hội (nha đam) cũng đã được chứng minh là rửa mắt khi nhiểm ớt rất hiệu quả. 

Capsaicin hòa tan trong rượu, có thể được sử dụng rượu để làm sạch mặt bị ô nhiễm.

Ngoài ra khi ăn phải nhiều ớt, uống sữa lạnh là một cách hiệu quả để điều trị cơn đau (do casein có một chất tẩy rửa hiệu quả trên capsaicin) và dung dịch đường (10%) ở nhiệt độ 20°C (68°F) là gần như hiệu quả.  

7-Một số bài thuốc nam thông dụng từ cây ớt

1-Chữa rụng tóc do hóa trị liệu: Ớt trái 100g, ngâm với rượu trắng trong 10-20 ngày. Dùng rượu này bôi lên da đầu có tác dụng kích thích mọc tóc.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

2-Giảm đau do ung thư, đau khớp: ăn 5-10g ớt mỗi ngày.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

3-Chữa ăn uống kém tiêu do ung thư: ớt 100g, hắc đậu xị 100g, tán bột ăn hàng ngày.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

4-Chữa ăn uống chậm tiêu: ớt trái dùng làm gia vị, ăn hàng ngày..(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

5-Chữa đau thắt ngực: ớt trái 2 quả, đan sâm 20g, nghệ đen 20g. Sắc uống ngày 1 thang.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

6-Chữa đau dạ dày do lạnh: ớt trái 1-2 quả, Nghệ vàng 20g, tán bột uống ngày 2-3 lần.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

7-Chữa viêm khớp mãn tính: ớt trái 1-2 quả; Dây đau xương, thổ phục linh (củ khúc khắc) mỗi vị 30g. Sắc uống ngày 1 thang.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

8-Chữa bệnh chàm (eczema): lá ớt tươi 1 nắm, mẻ chua 1 thìa. Hai thứ giã nhỏ, lấy vải sạch gói lại, đắp lên nơi bị chàm đã rửa sạch bằng nước muối.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

9-Chữa tai biến mạch máu não: lá ớt (loại ớt chỉ thiên quả nhỏ) đem giã nhỏ, thêm nước và ít muối, chắt nước cho người bệnh uống, bã đắp vào răng sẽ tỉnh.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

10-Chữa rắn rết cắn: lá ớt giã nhỏ, đắp vào nơi bị thương, băng lại. Ngày làm 1-2 lần cho đến khi hết đau, 2-3 giờ là khỏi.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

11-Chữa bệnh vẩy nến: Lá ớt cay 1 nắm to (1 nắm chặt tay và đem sao chín nhưng không cháy), tinh tre đằng ngà cạo lấy 1 bát, lá sống đời (lá thuốc bỏng) 7-9 lá, thiên niên kiện khoảng 300g. Tất cả cho vào nồi với 2 lít nước, đun sôi kỹ, uống dần thay nước chè, uống chừng 3 ấm là khỏi.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

12-Đau bụng kinh niên: Rễ cây ớt, rễ chanh, rễ hoàng lực, mỗi thứ khoảng 10g. Sao vàng, sắc uống ngày 1 thang.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

13-Chữa đau lưng, đau khớp: Ớt chín 15 quả, lá đu đủ 3 cái, rễ chỉ thiên 80g. Tất cả đem giã nhỏ ngâm cồn với tỷ lệ 1/2, dùng để xoa bóp sẽ mau khỏi.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

14– Chữa mụn nhọt: Lá ớt giã nát với ít muối, dùng đắp vào nhọt đang mưng mủ sẽ bớt đau nhức, dễ vỡ mủ, mau lành.(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

15-Chữa khản cổ: Dùng ớt làm thuốc súc miệng (dưới dạng cồn thuốc).(theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

16– Chữa rắn rết cắn: Lá ớt giã nhỏ, đắp vào vết thương cho đến khi hết đau nhức thì bỏ đi. Ngày đắp 1-2 lần cho đến khi hết đau. Thường chỉ 15-30 phút thì hết đau. (theo: ykhoa.net/yhoccotruyen.).

Bài được đăng bởi Trạm BVTV huyện Vĩnh Hưng, tỉnh Long An

833 thoughts on “CÂY ỚT

 1. Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

 2. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 3. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any manner you can take away me from that service? Thanks!

 4. I simply want to say I’m all new to weblog and seriously enjoyed your blog site. Most likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with awesome writings. Many thanks for sharing with us your website page.

 5. Sooner or later (which transit can last a long time) you are going to rid all by yourself of aged fears and restrictions, likewise as things that were programmed into you whenever you ended up pretty youthful!

 6. You need to participate in a contest for one of the most effective blogs on the internet. I will certainly suggest this website!

 7. Wonderful post. I learn something extra challenging on various blogs everyday. It will constantly be boosting to read web content from other authors and also exercise a little something from their shop. I?d like to utilize some with the material on my blog site whether you don?t mind. Natually I?ll provide you a link on your internet blog site. Many thanks for sharing.

 8. An intriguing conversation deserves remark. I think that you should create a lot more on this subject, it may not be a forbidden topic yet typically people are inadequate to speak on such subjects. To the following. Cheers

 9. An intriguing conversation is worth remark. I believe that you need to create extra on this topic, it could not be a taboo subject but generally individuals are inadequate to speak on such subjects. To the following. Cheers

 10. Oh my goodness! an amazing post guy. Thank you Nevertheless I am experiencing problem with ur rss. Don?t understand why Not able to subscribe to it. Exists anybody obtaining identical rss trouble? Any individual that knows kindly react. Thnkx

 11. An intriguing conversation deserves comment. I believe that you should write extra on this subject, it could not be a frowned on subject however normally individuals are inadequate to talk on such topics. To the following. Thanks

 12. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my search for something concerning this.

 13. I?m amazed, I must claim. Really seldom do I run into a blog site that?s both educative and also entertaining, and also let me tell you, you have actually struck the nail on the head. Your suggestion is impressive; the issue is something that inadequate people are talking smartly around. I am really delighted that I stumbled across this in my look for something associating with this.

 14. I am usually to blog writing as well as i actually value your content. The write-up has really peaks my rate of interest. I am going to bookmark your site and also maintain looking for brand-new info.

 15. I?d have to contact you here. Which is not something I typically do! I delight in reviewing an article that will certainly make individuals believe. Also, many thanks for permitting me to comment!

 16. I was extremely happy to find this web-site. I wanted to many thanks for your time for this fantastic read!! I certainly appreciating every little bit of it and also I have you bookmarked to take a look at new stuff you post.

 17. An interesting conversation is worth remark. I assume that you must create extra on this subject, it could not be a frowned on topic yet usually individuals are not nearly enough to speak on such topics. To the following. Thanks

 18. I?d need to get in touch with you here. Which is not something I generally do! I delight in reading an article that will make people assume. Also, thanks for allowing me to comment!

 19. You are so cool! I don’t think I have read through anything like this before. So good to find another person with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

 20. Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that produce the most significant changes. Thanks for sharing!

 21. I’m excited to discover this great site. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved as a favorite to look at new things in your website.

 22. Howdy, I do believe your website could be having browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

 23. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be useful to read articles from other writers and use a little something from other sites.

 24. After exploring a number of the articles on your site, I really appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know how you feel.

 25. I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal blog and would love to know where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

 26. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 27. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal blog and want to learn where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

 28. When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 29. You’re so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through something like that before. So wonderful to find somebody with unique thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 30. You’re so interesting! I do not suppose I’ve truly read something like this before. So nice to discover another person with a few original thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with some originality!

 31. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 32. An interesting discussion is worth comment. I think that you should publish more on this topic, it may not be a taboo subject but usually folks don’t discuss such subjects. To the next! Kind regards!!

 33. Hello! I simply would like to give you a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 34. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 35. This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info… Thank you for sharing this one. A must read article!

 36. Howdy! This blog post could not be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 37. Everything is very open with a really clear explanation of the issues. It was definitely informative. Your site is useful. Thanks for sharing!

 38. Great site you have got here.. It’s hard to find excellent writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 39. May I just say what a comfort to find somebody who genuinely knows what they’re talking about over the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to check this out and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular given that you definitely have the gift.

 40. The very next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I genuinely believed you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

 41. After looking into a number of the articles on your blog, I seriously like your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and tell me how you feel.

 42. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. And he actually bought me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your web site.

 43. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thanks!

 44. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your site. It appears as if some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This may be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Cheers

 45. I have to thank you for the efforts you have put in penning this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 46. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 47. It’s difficult to find well-informed people in this particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 48. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always useful to read content from other authors and use a little something from other websites.

 49. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something relating to this.

 50. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 51. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one. A must read post!

 52. It’s hard to find experienced people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 53. There’s definately a great deal to find out about this subject. I really like all of the points you have made.

 54. May I simply just say what a comfort to uncover somebody who truly knows what they are talking about on the web. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people really need to read this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular since you most certainly possess the gift.

 55. Greetings, I do believe your web site could be having browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, fantastic blog!

 56. That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 57. Good web site you’ve got here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 58. Hello there, I believe your blog may be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great site!

 59. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Many thanks!

 60. Howdy, There’s no doubt that your blog could possibly be having web browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, wonderful site!

 61. After exploring a number of the blog articles on your blog, I really appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and let me know your opinion.

 62. You’ve made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 63. Hi there! I just want to offer you a huge thumbs up for your great info you’ve got here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

 64. Hi there! This post couldn’t be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Many thanks for sharing!

 65. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Many thanks!

 66. I really love your site.. Pleasant colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own blog and would like to know where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

 67. Can I simply say what a relief to find somebody that truly knows what they are discussing on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you’re not more popular given that you surely have the gift.

 68. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the website is also very good.

 69. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thank you!

 70. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.

 71. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read through content from other writers and use a little something from other sites.

 72. You are so interesting! I don’t think I’ve read anything like that before. So great to find another person with some original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

 73. Place on with this review, I really assume this internet site needs far more factor to consider. I?ll probably be again to read much more, thanks for that details.

 74. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he in fact bought me dinner simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your website.

 75. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 76. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this during my search for something concerning this.

 77. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article!

 78. Hello there! This blog post could not be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he will have a very good read. Many thanks for sharing!

 79. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody having the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 80. Howdy, I do think your site could possibly be having web browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful website!

 81. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

 82. You have made some really good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 83. May I simply say what a comfort to discover someone that really understands what they’re talking about on the net. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular since you surely have the gift.

 84. An outstanding share, I just offered this onto an associate that was doing a little analysis on this. As well as he in fact got me breakfast since I found it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for investing the time to discuss this, I really feel strongly regarding it as well as like learning more on this topic. Preferably, as you end up being proficiency, would certainly you mind upgrading your blog with more information? It is extremely helpful for me. Large thumb up for this post!

 85. This is a topic that is close to my heart… Thank you! Where are your contact details though?

 86. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 87. Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

 88. I was pretty pleased to find this great site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you book marked to see new things in your web site.

 89. Everything is very open with a precise description of the issues. It was truly informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!

 90. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework on this. And he actually bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your website.

 91. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 92. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to write more on this subject matter, it may not be a taboo subject but usually people don’t discuss such issues. To the next! All the best!!

 93. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 94. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and want to know where you got this from or what the theme is called. Many thanks!

 95. I absolutely love your website.. Excellent colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and want to know where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks!

 96. Can I simply say what a comfort to discover somebody who really knows what they are talking about online. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you most certainly have the gift.

 97. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 98. Everything is very open with a clear explanation of the issues. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

 99. I’m pretty pleased to uncover this great site. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you saved to fav to look at new information in your blog.

 100. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 101. It’s difficult to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 102. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that will make the most important changes. Thanks for sharing!

 103. Howdy! This article couldn’t be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll send this article to him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 104. May I simply just say what a comfort to discover somebody that genuinely knows what they are talking about over the internet. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people ought to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular given that you definitely have the gift.

 105. Hello there! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 106. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am going through issues with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 107. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

 108. After research a few of the blog posts on your site currently, and also I truly like your means of blog writing. I bookmarked it to my bookmark internet site checklist as well as will certainly be inspecting back soon. Pls check out my internet site as well and let me understand what you think.

 109. Hello! I simply want to give you a big thumbs up for the great information you have got right here on this post. I will be returning to your website for more soon.

 110. Aw, this was a really good post. Finding the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

 111. It’s hard to find knowledgeable people in this particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 112. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your web site.

 113. It’s difficult to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 114. After looking into a few of the blog posts on your website, I really appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and tell me what you think.

 115. I blog quite often and I seriously appreciate your content. Your article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 116. May I just say what a relief to find someone who actually knows what they’re discussing on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should look at this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular since you definitely have the gift.

 117. That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise info… Thank you for sharing this one. A must read article!

 118. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little homework on this. And he actually bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your blog.

 119. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read post!

 120. You’re so interesting! I do not think I’ve read something like this before. So nice to find somebody with some genuine thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 121. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read post!

 122. Hi there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 123. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 124. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Thanks a lot!

 125. Good article. I learn something extra difficult on different blog sites everyday. It will constantly be boosting to check out content from other writers as well as practice a little something from their store. I?d choose to use some with the material on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a link on your web blog site. Many thanks for sharing.

 126. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that produce the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 127. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your web page.

 128. Hello there, I believe your website could be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful site!

 129. A fascinating discussion is definitely worth comment. I think that you should write more about this issue, it may not be a taboo subject but usually people don’t discuss these topics. To the next! Cheers!!

 130. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info… Many thanks for sharing this one. A must read post!

 131. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

 132. May I just say what a comfort to uncover somebody who genuinely understands what they’re talking about over the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people must look at this and understand this side of the story. I was surprised that you’re not more popular given that you most certainly possess the gift.

 133. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through articles from other authors and use something from their sites.

 134. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through articles from other authors and use something from other websites.

 135. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 136. I’m excited to uncover this great site. I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely liked every bit of it and i also have you saved as a favorite to check out new stuff in your blog.

 137. I blog quite often and I truly thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

 138. It’s nearly impossible to find well-informed people in this particular topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 139. I want to to thank you for this fantastic read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you book-marked to check out new things you post…

 140. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may return once again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 141. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this in my search for something concerning this.

 142. Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks for sharing!

 143. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that produce the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

 144. Hi there! I just want to give you a huge thumbs up for your great info you have right here on this post. I will be returning to your website for more soon.

 145. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

 146. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Many thanks!

 147. Spot on with this write-up, I really think this site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info!

 148. Hello there, I do believe your website may be having internet browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!

 149. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is really good.

 150. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I really believed you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 151. The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, nonetheless I truly thought you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 152. I blog often and I seriously appreciate your information. Your article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 153. Good day! I just would like to offer you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post. I will be returning to your website for more soon.

 154. After looking at a number of the articles on your blog, I truly appreciate your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my website too and tell me what you think.

 155. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read articles from other writers and practice something from their web sites.

 156. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 157. You should be a part of a contest for one of the finest websites on the net. I most certainly will highly recommend this website!

 158. Everything is very open with a clear explanation of the challenges. It was definitely informative. Your website is useful. Thank you for sharing!

 159. I?m amazed, I need to claim. Truly hardly ever do I experience a blog site that?s both informative and also enjoyable, and let me inform you, you have actually struck the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not nearly enough people are talking smartly around. I am really happy that I came across this in my search for something relating to this.

 160. Hi there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through a few of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 161. I blog often and I really thank you for your content. The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 162. You’ve made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 163. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this in my search for something regarding this.

 164. I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and would like to know where you got this from or what the theme is called. Appreciate it!

 165. Excellent article! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the great writing.

 166. Howdy! This article could not be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to forward this article to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 167. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe that you need to publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people don’t discuss such issues. To the next! Many thanks!!

 168. I’m very happy to uncover this page. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every part of it and i also have you book marked to check out new information in your blog.

 169. You made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 170. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this in my hunt for something regarding this.

 171. I really like reading an article that can make people think. Also, thank you for allowing me to comment!

 172. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Many thanks!

 173. Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s the little changes that produce the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

 174. I seriously love your website.. Great colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own blog and would love to find out where you got this from or what the theme is named. Kudos!

 175. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read through content from other authors and use a little something from other sites.

 176. You made some suitable factors there. I looked on the web for the issue and found most people will go along with with your internet site.

 177. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to generate a good article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get anything done.

 178. Right here is the perfect blog for everyone who would like to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for ages. Excellent stuff, just great!

 179. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 180. Greetings! Very useful advice within this post! It’s the little changes that produce the most significant changes. Many thanks for sharing!

 181. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more about this topic, it may not be a taboo subject but typically people do not speak about such topics. To the next! Many thanks!!

 182. After looking at a handful of the blog posts on your blog, I honestly appreciate your way of writing a blog. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 183. I was more than happy to uncover this website. I want to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved to fav to see new information in your blog.

 184. I am commonly to blog writing as well as i truly value your material. The post has really peaks my interest. I am mosting likely to bookmark your site and also maintain looking for brand-new details.

 185. Can I simply say what an alleviation to locate someone that really understands what theyre talking about on the net. You certainly recognize just how to bring an issue to light as well as make it important. Even more people need to read this and comprehend this side of the story. I angle think youre not a lot more preferred since you certainly have the present.

 186. Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 187. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 188. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

 189. Everything is very open with a precise description of the issues. It was definitely informative. Your website is very useful. Thank you for sharing!

 190. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 191. I just want to say I’m new to blogs and truly loved you’re page. Probably I’m likely to bookmark your site . You amazingly have incredible stories. Many thanks for sharing with us your blog site.

 192. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 193. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 194. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 195. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 196. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

 197. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 198. очень долгое время. Это делает их наилучшими спутницами для проведения потрясающего вечера, который запомнится надолго.

 199. magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What may you suggest about your publish that you just made some days in the past? Any certain?

 200. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back very soon. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 201. Hey there. I discovered your website by way of Google even as looking for a related subject, your site got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 202. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 203. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 204. you are in point of fact a excellent webmaster. The web site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a great activity in this matter!

 205. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 206. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 207. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 208. That is really fascinating, You’re an overly professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking extra of your magnificent post. Additionally, I have shared your site in my social networks!

 209. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Please additionally discuss with my site =). We could have a hyperlink change agreement among us!

 210. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 211. I just wanted to jot down a simple note to appreciate you for these great tips you are giving out at this site. My rather long internet look up has now been paid with awesome facts to go over with my companions. I would express that many of us readers actually are undoubtedly blessed to live in a useful site with many perfect individuals with very helpful principles. I feel somewhat fortunate to have discovered the webpages and look forward to so many more entertaining times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 212. UsuallyNormallyGenerally I do notdon’t readlearn articlepost on blogs, howeverbut I wish towould like to say that this write-up very forcedpressuredcompelled me to take a look atto tryto check out and do soit! Your writing tastestyle has been amazedsurprised me. Thank youThanks, quitevery greatnice articlepost.

 213. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 214. wonderful points altogether, you simply received a emblem new reader. What might you suggest in regards to your put up that you simply made some days ago? Any sure?

 215. I really like your writing style, wonderful information, thanks for posting :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 216. I precisely wanted to thank you so much again. I do not know the things I would have gone through without those smart ideas contributed by you directly on such a situation. Certainly was a troublesome difficulty in my view, nevertheless taking a look at the specialised mode you solved it forced me to weep over delight. I’m just happy for the guidance and expect you find out what a powerful job that you’re accomplishing training others by way of your website. I’m certain you have never got to know any of us.

 217. Good way of telling, and good paragraph to get facts regarding my presentation subject matter, which i am going to deliver in institution of higher

 218. I¡¦ve read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make this sort of excellent informative website.

 219. Awesome post. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 220. Very good site you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

 221. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 222. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot

 223. Hey there. I found your blog by the use of Google while looking for a related matter, your site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 224. Fantastic web site. Plenty of useful information here. I¡¦m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you to your sweat!

 225. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is great, let alone the content!

 226. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 227. Great info and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 228. I have recently started a web site, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 229. This is turning out to be a bit even further subjective, yet I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colourful, contains further more flair, and some neat functions like ‘Mixview’ that allow for by yourself instantly watch very similar albums, audio, or other users similar in direction of what you are listening in the direction of. Clicking upon one particular of individuals will middle on that products, and another fastened of “neighbors” will arrive into belief, allowing for oneself in direction of navigate near researching by means of equivalent artists, music, or buyers. Talking of users, the Zune “Social” is additionally Terrific exciting, making it possible for oneself identify other people with shared choices and getting buddies with them. Yourself then can hear in the direction of a playlist designed based mostly upon an amalgamation of what all your pals are listening to, which is moreover fascinating. Those nervous with privateness will be relieved towards recognize oneself can prevent the community in opposition to watching your unique listening patterns if you as a result decide.

 230. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 231. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

 232. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 233. You could certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 234. Thank you so much for giving everyone remarkably remarkable opportunity to discover important secrets from here. It is always very good and jam-packed with a good time for me and my office friends to search your website more than thrice per week to find out the latest issues you will have. And lastly, I’m so actually fulfilled considering the eye-popping things you give. Some 4 ideas in this posting are unequivocally the best we have all ever had.

 235. I was that very happy to you might need. This can be an sorts of lead that must be because of and the random untrue stories absolutely on supplementary blog pages. Get enjoyment your incredible placing this amazing most useful doctor.

 236. The ideas you provided here’s extremely precious. It turned out a real pleasurable surprise to get that awaiting me while i woke up today. They may be constantly to the level and easy to be aware of. Thanks plenty for your valuable ideas you’ve got shared in this article.

 237. Pingback: Cialis 10 mg uk
 238. Pingback: cheap Cialis 20 mg
 239. Pingback: cost of amaryl 4mg
 240. Pingback: aricept 10mg nz
 241. walgreens price for cialis 20mg buy tadalafil cialis 20 mg best price
  п»їcialis cialmen.com switching from tamsulosin to cialis

 242. buy generic viagra online buy cheap sildenafil generic viagra walmart
  do i have ed viaworldph.com viagra without a doctor prescription usa
  can you buy viagra over the counter [url=https://viaworldph.com/#]buy sildenafil[/url] viagra pills

 243. Pingback: ceclor coupon
 244. over the counter ed medication http://vgr24w.com how much is viagra
  where can i buy viagra over the counter [url=http://vgr24w.com/#]cheap viagra generic[/url] viagra online usa

 245. Pingback: celebrex online
 246. Pingback: celexa 10mg otc
 247. male erectile complex [url=http://erectiledysfunctionpillscvs.com/#]best erectile pills[/url] erectile rehabilitation therapy

 248. Pingback: online casinos
 249. Pingback: online casinos
 250. Pingback: casino games
 251. Pingback: online slots
 252. Pingback: e insurance auto
 253. coffee with cialis https://tadalbesafe.com/ where to get cialis sample
  canadian viagra cialis [url=https://tadalbesafe.com/#]does viagra or cialis help with pe[/url] cialis tadalafil 20 mg

 254. cialis dosages https://tadalbesafe.com/ cialis without a doctor’s prescription
  generic names for cialis and viagra [url=https://tadalbesafe.com/#]cialis[/url] generic names for cialis and viagra

 255. Pingback: erie car insurance
 256. [url=http://metformintop.com/#]metformin 500 mg[/url] – metformin buy online usa
  [url=http://amoxil1000.com/#]amoxicillin 500mg tablets price in india[/url] – amoxicillin generic
  [url=http://diflucanfavdr.com/#]diflucan 1 otc[/url] – diflucan 150 tablet

 257. [url=http://clomid10.com/#]generic clomid[/url] – clomid for men
  [url=https://zithromax10.com/#]buy zithromax 1000 mg online[/url] – zithromax generic cost
  [url=https://propeciafavdr.com/#]propeciaforlesscom[/url] – propecia without prescription

 258. Pingback: cheap payday loans
 259. Pingback: quick payday loans
 260. Pingback: quick loans nj
 261. Pingback: cbd oil online
 262. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 263. Pingback: write my papers
 264. Pingback: buying essays
 265. Pingback: type writer paper
 266. Pingback: clomid nz
 267. I would like to show thanks to the writer just for rescuing me from such a condition. As a result of looking through the world wide web and coming across things which are not beneficial, I thought my entire life was gone. Being alive without the presence of approaches to the problems you’ve resolved as a result of your posting is a crucial case, and those which could have in a wrong way damaged my entire career if I had not discovered your web site. Your own personal training and kindness in playing with the whole thing was very useful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. I can also at this point relish my future. Thank you so much for your skilled and results-oriented guide. I won’t think twice to refer the blog to anybody who should have assistance on this subject matter.

 268. Pingback: cozaar 25mg nz
 269. Just want to say your article is as surprising. The clarity in your submit is simply spectacular and i could assume you are a professional in this subject. Fine with your permission let me to grasp your feed to keep up to date with approaching post. Thank you a million and please keep up the enjoyable work.

 270. Pingback: cymbalta coupon
 271. Pingback: ddavp pharmacy
 272. Pingback: depakote prices
 273. Pingback: cialis euros
 274. Pingback: cheapest differin
 275. Pingback: cost of diltiazem
 276. Pingback: elavil 10mg canada
 277. Pingback: erythromycin cost
 278. Pingback: etodolac uk
 279. Pingback: flomax 0,4 mg cost
 280. Pingback: imdur coupon
 281. Pingback: generic cialis
 282. Pingback: order imodium
 283. Pingback: find out
 284. Pingback: viagra 100mg
 285. Pingback: viagra pill
 286. Pingback: lamisil 250 mg uk
 287. Pingback: lopressor usa
 288. Pingback: luvox 50 mg pills
 289. Pingback: drugs from canada
 290. Pingback: motion sickness
 291. Pingback: hair loss
 292. Pingback: viagra
 293. Pingback: plaquenil generic
 294. Pingback: reglan 10 mg nz
 295. I just couldn’t depart your site before suggesting that I actually loved the standard info a person supply for your visitors? Is going to be again steadily in order to check out new posts

 296. Pingback: rogaine for sale
 297. Pingback: seroquel price
 298. Pingback: cheapest toprol
 299. Admiring the time and effort you put into your blog and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 300. Pingback: voltaren cheap
 301. Pingback: zithromax tablet
 302. Pingback: zocor canada
 303. Pingback: zovirax australia
 304. Pingback: buy zyprexa 20mg
 305. Pingback: order zyvox 600mg
 306. I am also commenting to let you know of the great encounter my friend’s daughter found reading through your web page. She figured out numerous issues, not to mention what it’s like to have an amazing giving mood to have men and women really easily have an understanding of selected hard to do subject areas. You really exceeded our own expectations. Many thanks for imparting the interesting, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Janet.

 307. A lot of thanks for all your valuable efforts on this site. Kate loves getting into investigation and it’s really easy to understand why. I know all concerning the dynamic medium you give informative secrets on this web blog and as well as foster participation from others on that content plus our daughter is always discovering a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a great job.

 308. Drugs information for patients. What side effects? can i buy viagra price in Canada. Some what you want to know about meds. Get here.
  [url=http://www.transtornos.org/show/artigo/250/escalasdeatencaoedecomportamento.html]Everything what you want to know about pills.[/url] [url=https://capeden.com/2018/11/30/pure-luxe-in-punta-mita/#comment-314382]All what you want to know about medicament.[/url] [url=https://www.parkuregitmenim.com/15-yasinda-real-madride-rakip-oldu/#comment-2227]Everything trends of medicines.[/url] e8f91da

 309. Pingback: cost of olmesartan
 310. Pingback: kupi online cialis
 311. Pingback: cost of clozapine
 312. Pingback: buy cialis rush
 313. Pingback: warfarin canada
 314. Pingback: divalproex otc
 315. Pingback: tolterodine pills
 316. Pingback: fluconazole pills
 317. Pingback: phenytoin tablets
 318. Pingback: oxybutynin price
 319. Pingback: venlafaxine cost
 320. Why would you put up with this? This newly discovered hidden cause of belly fat is silently destroying your digestive system, inflaming your arteries, joints and even your brain… It’s not your fault if you have high levels of CRP. But you do have to act urgently. It’s time you showed some respect to your body. ==>How To Shut Down The WORST Cause of Belly Fat (Takes 24 Hours) Click Here –> https://rb.gy/dabx3z

 321. Pingback: nitrofurantoin uk
 322. Thanks for your concepts. One thing we’ve noticed is banks along with financial institutions are aware of the spending practices of consumers while also understand that most of the people max out and about their real credit cards around the getaways. They properly take advantage of this specific fact and commence flooding your current inbox along with snail-mail box using hundreds of no-interest APR card offers just after the holiday season concludes. Knowing that should you be like 98% of American community, you’ll rush at the possible opportunity to consolidate card debt and shift balances for 0 apr interest rates credit cards. jjjiikm https://headachemedi.com – what to take for Headache pain

 323. Thanks for your concepts. One thing we’ve noticed is banks along with financial institutions are aware of the spending practices of consumers while also understand that most of the people max out and about their real credit cards around the getaways. They properly take advantage of this specific fact and commence flooding your current inbox along with snail-mail box using hundreds of no-interest APR card offers just after the holiday season concludes. Knowing that should you be like 98% of American community, you’ll rush at the possible opportunity to consolidate card debt and shift balances for 0 apr interest rates credit cards. jjjihkm https://thyroidmedi.com – what to take for thyroid pain

 324. Thanks for your thoughts. One thing I’ve got noticed is the fact banks in addition to financial institutions understand the spending behaviors of consumers and as well understand that the majority of people max out and about their real credit cards around the breaks. They smartly take advantage of that fact and commence flooding ones inbox in addition to snail-mail box having hundreds of no-interest APR credit cards offers shortly after the holiday season concludes. Knowing that for anyone who is like 98% of American community, you’ll soar at the possible opportunity to consolidate consumer credit card debt and shift balances towards 0 interest rate credit cards. lkkjjln https://stomachmedi.com – stomach medications for acid reflux

 325. Pingback: indomethacin cost
 326. Pingback: levofloxacin uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *